Hirdetés


Magyarországon az elmúlt négy évben drámai mértékben nőttek a kenyérárak, és a trendnek még nincs vége. Az RTL Híradó jelentése szerint a pékségek többsége további áremeléseket tervez, amit a bérek és egyéb költségek emelkedése indokol.

Hirdetés

Nagy István agrárminiszter a Kormányinfón kifejtette, hogy az árak emelkedését elsősorban a globális konfliktusok és az Európai Unió Oroszország elleni szankciói okozzák. Az agrárminiszter említette, hogy noha Magyarországon a drágulás markáns volt, korábban itt volt a legolcsóbb a kenyér az EU-ban. Az emelkedett energiaárak tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

Hirdetés

Az árak mögött azonban más tényezők is húzódnak. Raskó György agrárközgazdász szerint jelentős az állam részesedése a kenyér árából. Kiemelte, hogy egy kiló kenyér árából a búza költsége csupán 50-60 forint, míg az adók 160-170 forintot tesznek ki. “A kormány nem mondhat le az adóbevételekről, különösen akkor, amikor nagyobb költségvetési hiányra számítanak, mint tervezték,” mondta Raskó.

Hirdetés

A pékségek is szembesülnek a költségnövekedéssel. Csizmadia Lajosné, a Csizmadia és Társai Kft. ügyvezetője szerint a béremelések és az üzemanyagárak emelkedése miatt szükségszerű lehet további áremelkedés. Eddig még tartózkodtak az áremeléstől, de a közeljövőben elkerülhetetlennek látszik.
Ez a folyamatos drágulás különösen azok számára jelenthet komoly kihívást, akik alacsonyabb jövedelemből élnek, hiszen az élelmiszerköltségek növekedése közvetlenül érinti a mindennapi megélhetést.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés