Hirdetés


Az olasz kormány bejelentette, hogy szeptember 1-jétől a tömegközlekedési eszközökre is csak Covid-igazolvánnyal lehet felszállni. Ide tartoznak a repülők, buszok és kompok is – adja hírül a schengenvisainfo.com.

Hirdetés

Covid-útlevél vagy zöldigazolvány azoknak jár, akik megkapták legalább az első adag oltást, vagy az elmúlt 48 órában végzett PCR vagy antigén tesztjük negatív lett. Azok is jogosultak a dokumentumra, akik az elmúlt hat hónapban épültek fel a koronavírusból. Az olasz hatóságok jelenleg csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcinákat fogadják el.
Ezenkívül egy abc-rendszert is kialakítottak, mellyel az egyes országok járványügyi helyzetét rangsorolják.Az A és B listára azok az országok kerülnek, ahol a járvány enyhe, az A listás országokból nincs belépési korlátozás, viszont jelenleg egyetlen ország sem tartozik egyik, említett kategóriába sem.

Hirdetés
A C listás országokból érkezőknek egy digitális űrlapot kell kitölteniük (passenger locator form – PLF), és be kell mutatniuk a zöldigazolványukat (Green Pass) vagy a negatív teszteredményüket. Ezek hiányában az utazóknak öt napra karanténba kell vonulniuk, melynek végeztével ugyanúgy be kell mutatniuk a negatív PCR vagy antigén tesztet. Magyarország a többi uniós országgal együtt jelenleg ezen a listán található Izrael, Izland, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Andorra és Monaco mellett.

Hirdetés
A D listán szereplő országokból érkezőknek a zöld igazolvány mellett 72 óránál nem régebbi negatív tesztet is be kell mutatniuk, és öt napra karanténba kell vonulniuk, mely alól az utolsó napon újabb antigén- vagy PCR-teszt elvégzésével mentesülnek. Ide tartozik Albánia, Szaud-Arábia, Örményország, Ausztrália, Azerbajdzsán, Bosznia és Hercegovina, Brunei, Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Libanon, Koszovó, Moldova, Montenegró, Új-Zéland, Katar, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Koreai Köztársaság, Észak-Macedónia, Szerbia, Szingapúr, Ukrajna, Tajvan, Hongkong és Makaó.
Most jön a nagy kérdés, hogy Magyarország mikor vezeti be a tömegközlekedési korlátozást?

Címlapfotó: illusztráció
Forrás: travelo.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés