Hirdetés

A jégeső évről évre jelentős károkat okoz hazánkban is, azonban még ennél is súlyosabb pusztítás köthető hozzá a világ más országaiban.
A statisztikai adatok szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban évente 24 ember sérül meg jégeső következtében, és nagyjából 1 milliárd dollárnyi kárt okoz a mezőgazdasági termelésben
A legdurvább jégvihart 1888. április 30-án jegyezték föl. ez a jégvihar 246 ember halálát okozta India területén. A legutóbbi, jégeső okozta ismert haláleset 2000-ben Texasban történt.
De hogyan is képződik a jégeső?

Hirdetés


A jégesők létrejöttének egyik alapvető feltétele a zivatarfelhőben megjelenő, erős feláramlás. A csapadékképződés során a vízzel telített levegőből légköri szilárd részecskére (aeroszolokra) történik a kicsapódás.
A felhőben jégdarabok létrejöttekor erősen túlhűlt vízcseppek ütköznek ezekkel a szilárd részecskékkel. Ütközés után az aeroszol felületéről indulva gyors fagyás jön létre. Újabb – elsősorban túlhűlt – vízcseppekkel való ütközés során a jégdarabok folyamatosan nőnek. A lehullott jegek szerkezetéből látható, hogy előfordul jégdarab-jégdarabbal való egyesülése.
Erős felvételek:

Neked mi a véleményed?

Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés