Hirdetés

A mi szüleink minket még teljesen másképpen neveltek, de ma ilyen világ van…
A mai gyerekek nagyon szelíd módon vannak nevelve, a szigorúság már a múlté. A nevelési elvek sokat változtak, a szülők próbálnak a gyermekeik barátjává válni ahelyett, hogy a mentoraik lennének. Ma a büntetés a gyerek számára egy igazi lelki traumaként van elkönyvelve a szülők részéről.

Vajon a mai nevelés felkészíti e a gyerekeket az életre?
David Eberhard svéd pszichiáter és több könyv szerzője szerint a liberális oktatás a gyerekeket és a szülőket is egyaránt érinti.
A modern nevelés
Az ismert pszichiáter szerint a mai generációnál hiányzik a szigorúság, a szülők a társadalom túszaivá válnak ahol a gyerek van a középpontban. Ezért van olyan sok elpuhult, csecsemő módjára viselkedő gyerek akik nem tisztelik a felnőtteket. Ők nincsenek felkészítve arra, hogy a reális világban éljenek, hogy alárendeljék magukat a törvényeknek, mert a valós élet nem olyan mint a gyerekkor volt.
Eberhard több gyereket nevel, ezért az ő feltételezései nem alaptalanok. Tavaly jelent meg a Gyerekek a hatalmon című könyve, érdemes elolvasni.

Lássuk milyen következményei lehetnek a liberális nevelésnek, amikor a szülők nem büntetik meg a gyermekeiket, a gyerek azt csinál amit akar. A szülők próbálnak a gyermekeik barátjává válni, szeretnének tökéletesek lenni, nem mernek ellentmondani a gyereknek és nem merik meghúzni a határokat.
Ki kellene megtanítsa a gyereknek ezeket a dolgokat?

A szülőknek egyre inkább az az érzésük, hogy még többet kellene tenni a gyerekeikért. Munka után fáradtan térnek haza, elkészítik azt a vacsorát amit a gyerek szeret és már nincs idejük és energiájuk foglalkozni vele. Megengedik a gyereknek, hogy a TV vagy a számítógép előtt üljön.David Eberhard a következőket nyilatkozta: “Nem azt mondom, hogy téves. Csak azt mondom, hogy a szülők élete nem a gyerek körül kell forogjon. Nincsenek bizonyítékok arra, hogy ez jó hatással lenne a gyerekek jövőét illetően.”

“Drága szülők, nagyon félrenevelitek a gyerekeket. A gyerekek nem porcelánbabák!”

A pszichiáter véleménye szerint a család nem kell demokratikus legyen, a szülő és a gyermek közötti kapcsolat olyan mint a tanár és a gyerek közötti kapcsolat, tehát ott nem beszélhetünk demokráciáról, mert az egyik fél tanít a másik fél pedig tanul.
A szülők felnőttek, több a tapasztalatuk azért ők állítják fel a szabályokat. A gyerekek nem porcelánbabák ezért nem is úgy kell velük bánni. Ők fel kell legyenek készítve a valós életre, ahol minden különböző. A kritikák és a büntetések a szülők részéről elengedhetetlenek.
Eberhardt kijelentése szerint a szülők félnek, mert azt gondolják, hogy egy rossz szóval is megbántják a gyereket, ezért a fontos dolgokra sem figyelmeztetik őket, pl. ne egyél annyi csokit mert hizlal. Azt gondolják, ha erre figyelmeztetik a gyereket, akkor a gyerek áteshet a ló túloldalára, vagyis nehogy anorexiás legyen.
Kedves szülők tudnotok kell, attól hogy bizonyos dolgokat kérünk a gyerektől semmi bajuk sem történik. A gyereket fel kell készíteni a veszélyekre és a bánatra is, persze nem kell túlzásokba esni mert az káros lehet a gyerek számára.
A pszichiáter még a következőket is hozzáteszi a közlendőjéhez: “Ha azt akarjuk, hogy a gyerekünk önálló legyen, akkor meg kell engednünk neki, hogy egyedül menjen iskolába, 6 éves korában a gyerek képes erre még akkor is, ha a város forgalmas. A szülők ezt nem engedik meg a gyerekeknek, de azt igen, hogy ugyanolyan döntéseket hozzanak és ugyanúgy beszéljenek mint a felnőttek.”
A szülők egyáltalán nem készítik fel a gyerekeket az életre, inkább azt hazudják nekik, hogy semmi rossz nem fog történni velük, mindég jó életük lesz és, hogy ők a világ közepe. Ezért van annyi olyan gyerek aki nem tudja megfelelően felmérni a képességeit mert a szülők nem figyelmeztették őket amikor hibáztak.Mindenkinek jogában áll eldönteni, hogyan neveli a gyermekét, de azt tudnotok kell, hogyha csak a gyerekre fogtok koncentrálni az nem sok jót fog hozni.
Nem kell egyik szélsőségből a másikba esni és elkezdeni büntetni a gyereket vagy nagyon szigorúan viselkedni vele, a legjobb megoldás megtalálni a középutat. Minden gyereket egyedi módon kell kezelni és nevelni, minden szülőnek meg kell legyen az egyedi nevelési módszere, ahhoz, hogy korrekt és tisztelettudó felnőtt váljon a gyerekéből.

Hirdetés
Hirdetés