Hirdetés

Sokunkat foglalkoztat a kérdés, vajon milyen következményekkel jár, ha este az okostelefonunkkal alszunk el? Talán közülünk a legtöbben az ébresztő miatt tartja kézügyben a készülékét, míg mások szeretnek böngészgetés, olvasás közben elaludni. De vajon helyesen cselekszenek? Egy idegsebészt kérdeztek meg, aki a válasz mellett az agyserkentő és -nyugtató módszerekre is kitért.

„Idegsebészként, a rendelőmben és a műtőszobában is csak a szenvedést látom. Az idegsebészeti beavatkozások jóval ijesztőbbek, mint például egy vakbélműtét. És ez így is van. A páciensek családja sokszor jobban aggódik, mint a beteg, akin az operációt végezzük. Ez a feszültség a csapatom tagjaira is ránehezedik. A munkánk ugyanis megterhelő és fokozott odafigyelést igényel. Hiszen az agy nem egy olyan szerv, melyet kivehetünk és megtapogathatunk. Talán sokan nincsenek tisztában vele, de neki is kijár a pihenés és a tisztelet.” – fogalmazott dr. Alexandru Vlad Ciurea, egyetemi professzor.

Hirdetés

Míg egészségesek vagyunk és jó formában érezzük magunkat, hajlamosak vagyunk túlhajszolni magunkat. Sokat eszünk, talán túl sokat is, és mivel az étkek általában kiadósak, sokat iszunk rájuk, az alkohol pedig szintén csak rosszat művel velünk. Kiugorjuk az éjszakákat, egyre többször ülünk az asztal mellé, a dohányosok megnövelik az elszívott cigaretták számát, és a reggeli kávé is hosszabb lesz, mint általában.
Sose aludj a mobiloddal, és felkelés után rögtön guríts le egy pohár vizet!
„Az agyunk sosem alszik, viszont létezik néhány módszer, mellyel lelassítható vagy túlpörgethető. Fontos viszont, hogy pozitív hatású agyserkentőket vessünk be.” – hangsúlyozta az idegsebész professzor, aki a mobiltelefon nélküli alvást is melegen ajánlja.
Reggel, miután felébredünk, ne a készülékünk után nyúljunk, hanem kémleljük az eget vagy a tájat, stimulálva a látóidegeket, miközben a kedvenc dalunkat hallgatjuk, beindítva a hallóidegeinket. A rituálénkat pedig folytassuk azzal, hogy rögtön felkelés után legurítunk egy pohár vizet.
Együnk mértékkel, a túlterhelt gyomor ugyanis az agyat is megviseli. Egy pohár vörös bor mindenkinek ajánlott, mivel hozzájárul az agyi vérerek megtisztulásához, ám ne essünk túlzásokba. Az alkohol mértéktelen fogyasztása az idegsejtek pusztulásához vezet.Nézzünk kevesebb tévét, kíméljük meg az agyunkat attól, hogy az üres, semmitmondó hírek áldozataként végezze. Ne terheljük a memóriánkat a média szemetével, a mai világban elegendő csupán informáltnak lennünk.
„Ha dohányos vagy, akkor itt az ideje, hogy megtudd, hetente egy minőségi szivar feldobja az agyműködést. Viszont egy csomag cigaretta naponta egyáltalán nem.” – tanácsolja az orvos.
Ugyanakkor azt is kihangsúlyozza, mennyire fontos az agyunk számára az önmagunkra szánt idő, amikor semmi mással nem foglalkozunk, csak magunkkal. Ez azt jelenti, a békét és a nyugalmat keresed, a belső rendre és a boldogságra hangolódsz.
„A boldogság az agy igazi tápláléka.” – szögezi le az idegsebész, aki szerintünk nem is mondott ezzel újat, ha figyelembe vesszük, mennyire jó hatással van ránk ez az érzés, és mennyivel jobban, tartalmasabban telnek a napjaink, ha megtanulunk örülni az apró dolgoknak, és hálát adni annak, amink van.
Ne felejtsd el megosztani!

Forrás: twice, napjaink
Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés