Hirdetés


Dr Rusvai Miklós : Nem ért egyet az oltási igazolvánnyal, a betegség nagyobb védelmet ad, mint az oltás
A Spirit FM Harcosok klubja műsorában Rusvai Miklós virológussal folytattak beszélgetést az oltásokról, a lezárásokról és a járvány társadalmi hatásairól – számolt be pénteken az ATV.

Hirdetés

Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk, február 15-től az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány.
A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.
Rusvai Miklós a műsorban ugyanakkor elmondta, hogy
„Az, hogy valaki átesik a betegségen nagyobb védelmet ad, mint az oltással szerzett védettség, hiszen az oltással csak antitestes és sejtes védettséget szerzünk, míg a fertőzés átvészelése a nyálkahártya immunitást is ad”
– mondta a virológus, aki ennek fényében kiemelte,
“nem érti az oltási igazolással kapcsolatos döntést, ugyanis a vírus kórokozóképessége gyengül.”

Hirdetés
Rusvai Miklós továbbá arról is beszélt, hogy számára elegendő a harmadik oltás, az omikront pedig szívesebben kapná el, minthogy beadassa a negyedik dózist, a kötelező oltást pedig nem tartja jó ötletnek.
Az önkéntesség elve
A virológus habár az oltakozást egy önkéntességen alapuló cselekedetnek tartja, szerinte a kormány döntése – miszerint az egészségügyben dolgozók számára kötelező a védőoltás – megfelelő döntés volt.
„Ilyen enyhe szabályozás Európában sehol nincsen, csak nálunk. Ebből a szempontból nem érzem túlzottnak a jelenlegi intézkedéscsomagot, főleg úgy, hogy terjedőben van az omikron variáns, még ha ez egy gyengített változat is”
– tette hozzá a virológus, aki azonban az oltottsági igazolás helyett a védettségi igazolás széleskörű kiterjesztését támogatná.

Hirdetés
Itt halgathatod meg a műsort:

(Kiemelt kép: Rusvai Miklós virológus. Fotó: M1 műsora)
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés