Hirdetés


Durván elszabadult a pokol a parlamentben -Orbánnak nekimentek – Jakab Péter Orbánnak : “Több mint 500 forint a benzin litere, az étolaj 30 százalékkal drágult, a lakásárak megduplázódtak,míg Orbán Viktor családja „havi 180 millió forintból gazdálkodik”
Október 25-én, hétfőn ismét ülésezik az Országgyűlés, ahol a képviselők azonnali kérdéseket tesznek fel a minisztereknek. Az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök is megjelent, és az ellenzék részéről többen is hozzá intéztek kérdéseket.

Hirdetés

A Mérce szemléje szerint Jakab Péter, a Jobbik elnöke azzal kezdte kérdését, hogy „a foci és a kisvonat után itt van a bélyeggyűjtés, amire 42 milliárdot költ el a kormány”. A politikus ezzel arra célzott, hogy a Magyar Posta átadta a birtokában lévő Bélyegmúzeumot a magyar államnak, és ennek értékét 42 milliárdban állapították meg. Emellett Jakab szóvá tette azt is, hogy 342 milliárdból építik tovább a budai várat, miközben ezeket a pénzeket szerinte jobban is el lehetne költeni, illetve azt is kifogásolta, hogy 6 ezer milliárd forint vár az unió helyreállítási alapjának részeként Magyarországra, ennek ellenére a kormány mégis Ázsiából vesz fel hitelt. Valamint azt is elmondta, hogy az egészségügyben „a kórházak ránk rohadnak”, és a kormány emiatt hitelt vesz fel az egészségügyi épületek felújítására.

Hirdetés
Mi lenne, ha a bélyegre szánt pénzekből inkább állami bérlakás-építési programot indítanának vagy elengednék az üzemanyag jövedéki adóját?
– kérdezte Jakab Péter, aki arra is kíváncsi volt, hogy a kormányfő véleménye szerint meg lehet-e élni havi 133 ezer forintból.
Orbán Viktor miniszterelnök azt válaszolta, hogy Jakab felszólalása több ténybeli tévedést is tartalmazott. Ezek közül az egyik, hogy az uniós pénz is hitel, nem ajándék (bár kétségkívül kedvezőbb, mint a piaci konstrukciók, melyeket a kormány felvesz). A másik pedig, hogy a Bélyegmúzeum lényege az, hogy az állam béremelést akar adni a postai dolgozóknak, de az unió ezt nem engedi. Ezért keresni kellett valamilyen jogcímet, amivel pénzt tudnak adni a postai dolgozók fizetésemelésére.

Hirdetés
A kormányfő ezután az egész Jobbiknak odaszólt azzal, hogy a tévedések előfordulnak, pláne a „felnőttség kapujában”, utalva ezzel arra, hogy a Jobbik most töltötte be a 18. születésnapját. Orbán idézett is a párt alapító nyilatkozatából, miszerint céljuk „a kommunista utódpárt és a szélsőséges liberálisok eltávolítása a közéletből”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor Jakab Péter átvette a Jobbikot, akkor a legerősebb ellenzéki párt volt, most viszont a DK-é és Gyurcsány Ferencé ez a pozíció és gratulált, hogy a Jobbik csatlakozott a „posztkommunista, liberális” tömbhöz.

Hirdetés
Jakab viszontválaszában ismét keményebb hangnemre váltott.
Miniszterelnök úr, ért magyarul?
– ezzel a kérdéssel reagált Jakab Péter, majd sorolni kezdte, hogy 500 forint a benzin litere, az étolaj 30 százalékkal drágult, míg a lakásárak megduplázódtak. Az ellenzéki politikus – szavai szerint – tudja, hogy Orbán Viktor családja „havi 180 millió forintból gazdálkodik”, majd ismét feltette a kérdést, hogy havi 133 ezer forintból – a jövő évtől esedékes minimálbérből – vajon meg lehet-e élni, és lehet-e gyereket nevelni.
A kormányfő másodszor sem válaszolt Jakab erre a felvetésre, csak annyit mondott: vannak természeti problémák, melyeken nem tudnak segíteni. Orbán azzal állt elő, hogy amikor Gyurcsányék voltak hatalmon, az átlagbér kisebb volt mint a minimálbér jövőre. majd azt mondta, „nincs cirkusz bohóc nélkül, a Gyurcsány-showban sincs ez másképp”. Majd figyelmeztette arra is, hogy vigyázzon a kommunistákkal, vagyis ismét lebohócozta Jakabot, és a Gyurcsány-show szereplőjének minősítette.

Címlapfotó: illusztráció
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés