Hirdetés


A koronavírus indiai mutánsának egy rendkívül ritka variánsát mutatta ki négy magyarországi mintában a szegedi Avidin Kft. A cég egyébként a fertőzésszám lassú emelkedését méri, ami utalhat a negyedik hullám közeledésére – közölte a vállalat a Portfolióval.

Hirdetés

Az Avidin Kft. a járvány kezdete óta végez tömeges teszteket nagy cégek számára. Az elmúlt hetekben igen alacsony esetszámot, napi 1-2 fertőzöttet találtak csak, ami megfelelt a tavaly nyári szintnek. Ezen a héten azonban kissé megemelkedett az esetszám, napi 10-15 új fertőzöttet találtak. Egyik nap Veszprém megyében 10, Pest megyében 6 pozitív eset volt, ezek egyértelműen egy-egy gócpontot, jelentenek. Csütörtökön 2 delta típusú (B1.617.2) vírusvariánst is kimutattak, ami nagy meglepetést hozott, írja a vállalat.
“Mivel eddig még nem detektáltunk indiai mutánst, ezért alaposabb szekvenálásnak vetettük alá” – mondta Puskás László ügyvezető. “Ez azt jelenti, hogy betűről betűre meghatároztuk a DNS egy részét, amiből ki lehet deríteni, hogy milyen variánsról van szó. Egy olyan ritka indiai mutánst tudtunk detektálni, amelyet eddig a világon összesen csak 21 alkalommal jelentettek” – tette hozzá.

Hirdetés
Pénteken két újabb fertőzöttnél mutatták ki ezt a ritka variánst, amelyet Del156/157-tel jelölnek. Azt még nem lehet tudni, hogy ez a változat milyen tüneteket okoz és a fertőzőképessége eltér-e az ismert indiai típustól. Egy nagy magyar cégnek nálunk élő külföldi dolgozói kapták el a betegséget. Érdekesség, hogy egyikük kapott oltást, és nem kínai vakcinát. Egy 50-60 év körüli emberről van szó, és viszonylag súlyos tünetei vannak – közölte a cég.
A labor a betegség lefolyásáról nem kap részletes tájékoztatást. Puskás László szerint, ha egy új variánsnak súlyosabbak a tünetei, akkor még fontosabb időben megállapítani, hogy melyik változattal is fertőződött meg valaki. Az új mutációk kimutatását az Avidin egy-két nap alatt el tudja végezni. A biológus-ügyvezető szerint elképzelhető, hogy az esetszám növekedése a negyedik járványhullám közeledését jelzi.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés