Egy 18 éves ír fiú kitalálta, hogy lehet eltávolítani a mikroműanyagot a vízből

Hirdetés


A 18 éves Fionn Ferreira ötlete nyerte meg a Google Science Fair idei pályázatát – írja a Forbes.
A cég tudományos versenyére 13 és 18 év közötti diákok jelentkezhetnek, akik saját kísérleteiket mérettetik meg az 50 ezer forintos fődíjért. A 2011 óta minden évben meghirdetett pályázatot olyan nagy vállalatok támogatják, mint a National Geographic, a Lego, a Virgin Galactic, és a Scientific American.
Az idei kiírást az írországi West Corkban élő Fionn Ferreira nyerte meg, akinek tudományos ötlete a vízben lévő mikroműanyagok eltávolítását célozza meg.
A mikroműanyagok általában a szappanokkal, tusfürdőkkel és arcápoló krémekkel kerülnek be a vízbe, de a ruhákról is lekerülhetnek mosás közben.
Miután végigmennek a szennyvízcsatornákon, bekerülnek a természetes vizekbe, onnan pedig szűréssel gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani ezeket. Ez azért is veszélyes, mert a vízben élő állatok szervezetébe is bekerülnek.
Ferreira erre a problémára kínált megoldást saját módszerével.
Olaj és magnetitásvány-por keverékéből ferrofluidot hozott létre, amely képes összetapadni a műanyaggal, ennek köszönhetően pedig egy mágnessel ki lehet vonzani a vízből. Ezer teszten futtatta végig a kísérletét, amely 87 százalékban bizonyult hasznosnak.

Hirdetés

Videó a kísérletről:

A 18 éves fiú azt reméli, hogy a technológiát képes lesz annyira felfejleszteni, hogy a szennyvíztisztító létesítményekben is tudják alkalmazni.
Ferreira egyébként már eddig is nagyon sokat ért el tudományos “pályafutása” során.
Kurátor a Schull Planetáriumban, már 12 tudományos versenyt nyert meg, az amerikai MIT tudományos egyetem pedig egy kisbolygót is elnevezett már róla. Emellett három nyelven beszél már folyékonyan és trombitán játszik.

Hirdetés