Hirdetés


A 18 éves Fionn Ferreira ötlete nyerte meg a Google Science Fair idei pályázatát – írja a Forbes.
A cég tudományos versenyére 13 és 18 év közötti diákok jelentkezhetnek, akik saját kísérleteiket mérettetik meg az 50 ezer forintos fődíjért. A 2011 óta minden évben meghirdetett pályázatot olyan nagy vállalatok támogatják, mint a National Geographic, a Lego, a Virgin Galactic, és a Scientific American.
Az idei kiírást az írországi West Corkban élő Fionn Ferreira nyerte meg, akinek tudományos ötlete a vízben lévő mikroműanyagok eltávolítását célozza meg.
A mikroműanyagok általában a szappanokkal, tusfürdőkkel és arcápoló krémekkel kerülnek be a vízbe, de a ruhákról is lekerülhetnek mosás közben.
Miután végigmennek a szennyvízcsatornákon, bekerülnek a természetes vizekbe, onnan pedig szűréssel gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani ezeket. Ez azért is veszélyes, mert a vízben élő állatok szervezetébe is bekerülnek.
Ferreira erre a problémára kínált megoldást saját módszerével.
Olaj és magnetitásvány-por keverékéből ferrofluidot hozott létre, amely képes összetapadni a műanyaggal, ennek köszönhetően pedig egy mágnessel ki lehet vonzani a vízből. Ezer teszten futtatta végig a kísérletét, amely 87 százalékban bizonyult hasznosnak.

Hirdetés

Videó a kísérletről:

A 18 éves fiú azt reméli, hogy a technológiát képes lesz annyira felfejleszteni, hogy a szennyvíztisztító létesítményekben is tudják alkalmazni.
Ferreira egyébként már eddig is nagyon sokat ért el tudományos “pályafutása” során.
Kurátor a Schull Planetáriumban, már 12 tudományos versenyt nyert meg, az amerikai MIT tudományos egyetem pedig egy kisbolygót is elnevezett már róla. Emellett három nyelven beszél már folyékonyan és trombitán játszik.

Hirdetés
Hirdetés