Hirdetés

Sokáig mindenki csak legendának tartotta a tűzforró folyót Amazónia perui vidékén, ám egy tudós utánajárt a dolognak, és bebizonyította, hogy valóban létezik.
A spanyol hódítók annak idején rengeteg arany reményében vágtak neki a vidéknek, ám csak kevesen tértek vissza élve, ők meséltek a folyóról, ami olyan forró, hogy akár ölni is képes, kígyókról, amik le tudnak nyelni egy embert, égig érő fákról, mérgezett nyílvesszőkről, és madarakat evő pókokról.
Akkoriban szinte senki sem hitt nekik, így maradhatott a forró folyó is legenda státuszban.
Andrés Ruzó Peru geotermikusenergia-lehetőségeiről írta disszertációját, amikor eszébe jutott ez a legenda. Az általa megkérdezett kutatók, tudósok egyöntetűen állították, léteznek ugyan forró folyók, de mind egy vulkán közelében, hiszen szükség van egy hőforrásra. A kérdéses perui helyen azonban egyetlen vulkán sincs, így a forró folyó “nem is létezhet”.
A folyó azonban úgy döntött, hírt ad magáról: Ruzó egyik nagynénje még el is mesélte, hogy fürdött benne. Ezután már nem kellett sok, hogy a férfi ott találja magát a hat méter mély, 86 Celsius fokos átlaghőmérsékletű folyó mellett, amitől 700 km-re volt a legközelebbi vulkán, mégis szinte bugyogott.
A férfi szerint még a víz íze is kitűnő, és állítólag a környéken lakó emberek onnan veszik ivóvizüket, ezzel főznek, takarítanak. A vizet Ruzó szerint hidrotermikus rendszer tarthatja ilyen melegen, azaz a víz az Andok gleccseréből ered, lejut a föld mélyére, ahol felmelegszik.

Forrás: lemon.hu

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés