Hirdetés


A paradicsom az egyik legfinomabb dolog, ami a konyhakertünkben megteremhet. Azonban csak viszonylag kevesen tudják, hogy milyen csodálatosan egészséges a paradicsom, és milyen sokat tehet a szervezetünk egyensúlyának megőrzése érdekében.
Bár elsősorban szezonban érdemes fogyasztani a paradicsomot, de azon kívül sem elvetendő, hogy különféle formában viszonylag rendszeresen együk/igyuk azt.
Csak néhány a gyümölcs (egyesek szerint zöldség) pozitív hatásaiból: már napi 1/4 liter paradicsomlé rendszeres fogyasztása segít megküzdeni a túlsúllyal, és a szervezetben felhalmozódott méreganyagok egy részének távozását is segíti.

Hirdetés

A paradicsomban megtalálható egy likopin nevű antioxidáns hatású vegyület, amely a koleszterinszintet is csökkentette a vonatkozó kísérletek értelmében.
Antioxidáns hatása miatt a tajvani kutatók úgy találták, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti egyes rákfajták és szívbetegségek kialakulásának esélyét, valamint erősíti az immunrendszert, az emésztő szerveket és a tüdőt.
A legjobb paradicsomlé az, amit mi magunk készítünk friss paradicsomból. Most egy ilyen receptet adunk:
3 kiló paradicsomra, 1 evőkanál sóra és 2 evőkanál cukorra lesz szükséged. (Természetesen a recept tetszőlegesen módosítható, annak függvényében, hogy elégedett vagy-e az ízével, és természetesen arányosan többet vagy kevesebbet is készíthetsz belőle)
A paradicsomlé elkészítése:

1.) A megmosott paradicsom felületét X-alakban bemetsszük (ez azért kell, hogy a héját majd el tudjuk távolítani), forró vízbe tesszük 2 percre, majd hideg vízbe. Ekkor már lehúzhatjuk a héját.

2.) A meghámozott paradicsomot összevágjuk, ízesítjük és leturmixoljuk.

3.) 5-10 perc után tiszta üvegekbe töltjük.

A paradicsomlé a hűtőben remekül eláll. Igyunk belőle minden nap 2-3 dl-t!

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy más is elkészíthesse!
Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés