Hirdetés


Dumitru Matei mérnök találmánya akár 70%-kal is csökkentheti a gázszámlákat. Az eddigi eredmények 40% és 67% közötti gázmegtakarítást mutatnak.

Hirdetés

A román mérnők azt mondja, hogy ez valójában nem találmány, hanem egy koncepció, amelynek neve “a legolcsóbb energia a megtakarított energia”, és már több mint hét éve dolgozik rajta. A régi koncepció akár a gázfogyasztás felét is megtakarította, de nemrégiben továbbfejlesztették, és az eredmények látványosak – írja a Observator.
“2020-ban szabadalmaztattuk, aztán volt egy kisebb munkánk a mireșui városházán. Miután a polgármester látta a megtakarítást, megkérdezte az iskolát. Számításaink szerint a beruházási időszak másfél-két év alatt megtérül. De mivel a piaci szabályok megváltoztak, legfeljebb három hónap alatt térül meg” – magyarázza.

Hirdetés

A mechanizmus, mint mondja, érthető módon radiátorokra szerelt csapokat használ. Ezek rögzítik a beállított hőmérsékletet a radiátorban, de ugyanazt a fűtési teljesítményt biztosítják az összes, ugyanahhoz a központi fűtési rendszerhez csatlakoztatott radiátornak. De a műszaki beállítottságúak számára a magyarázat technikai jellegű.
A gáztermosztatikus szelepekkel készült logisztikai rendszer differenciáltan működik, (be- és kikapcsolja a fűtőanyagot a fűtési körben, elérve a fűtési rendszer automatikus kiegyensúlyozását, ami a fűtőelemek hőegyenletességét eredményezi, és így drámaian csökkenti a központi fűtési rendszer üzemidejét. Az ezzel a rendszerrel elért megtakarítás 35-50%-os lehet az elfogyasztott üzemanyag és ezáltal a számla költségeinél” – magyarázza.

Hirdetés

Bár a számítások szerint a megtakarítás akár 55% is lehet, a valóságban a tapasztalatok szerint a megtakarítás 67%-os.
“Egy máramarosi nagyvállalatnál vezettük be, ahol a fogyasztást óránként 20 köbméterről 7,5 köbméterre, azaz 67%-kal csökkentettük. A befektetésük 24 nap alatt megtérült. Két 3700 négyzetméteres csarnok esetében a beruházás 52.000 lej (4,5 millió forint) volt. A számla pedig 100.000 lejről (8,5 millió forint) 33.000 lejre (2,8 millió forint) csökkent” – magyarázza.
Mérnöki ajánlás a gáz megtakarítására
A mérnöknek és üzletembernek emellett van egy másik ajánlása is a gázmegtakarításhoz. Azt mondja, hogy amikor nagyon hideg van odakint, és szellőztetni akarjuk a szobát, a legjobb, ha elzárjuk a radiátort, miközben nyitva hagyjuk az ablakot.
“Ha kinyitjuk az ablakot, és a fűtőberendezés működik, 10 perc alatt annyi gázt használ el, mint egy óra alatt csukott ablaknál” – teszi hozzá.
Az általa használt készüléket Dániában gyártják, és egy igencsak innovatív és továbbfejlesztett változat az eredetihez képest.

Hirdetés

Forrás: filantropikum.com
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés