Hirdetés


Egyesek számára a falra ragasztott banán látványa a közelmúlt művészettörténetének egy szenzációs pillanatát jelenti. Mások számára ez egy csábító rágcsálnivaló.

Hirdetés

Csütörtökön a Szöuli Nemzeti Egyetem egyik művészeti hallgatója az utóbbira talált rá, amikor eltávolította a gyümölcsöt – Maurizio Cattelan olasz művész ikonikus alkotását – a dél-koreai Szöulban található Leeum Művészeti Múzeum faláról, ahol az ki volt állítva. Ezután nekilátott, hogy felfalja.
“A diák azt mondta a múzeumnak, hogy azért ette meg, mert éhes volt” – mondta a múzeum szóvivője a CNN-nek telefonon.
A “Komédiás” címet viselő mű a művészeti világ egyik legnagyobb vírusos pillanata lett, amikor 2019 decemberében 120 ezer dollárért kelt el az Art Basel Miami Beachen. A mű két másik kiadása is elkelt a vásáron.

Hirdetés

Miután a diák lerágta a gyümölcsöt, a héjat visszaragasztotta a falra. A héjat később a múzeum egy friss banánra cserélte.
“Hirtelen történt, így nem történt különösebb intézkedés. A művész (Cattelan) értesült az esetről, de nem reagált rá” – tette hozzá a múzeum szóvivője.
A mű Cattelan WE című egyéni kiállításának része, amely jelenleg július 16-ig látható a szöuli múzeumban. Magát a banánt rendszeresen, két-háromnaponta cserélik, és nem eladó.
Cattelan a populáris kultúrát megkérdőjelező szatirikus darabjairól ismert, amelyek gyakran provokálnak vitákat a konceptuális művészet körül.

Hirdetés

Forrás
Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés