Hirdetés


Mindenki érzi, hogy az árak emelkednek, de vajon hogyan követi ezt a nyugdíj?
Novemberben szinte biztosan várható nyugdíjemelési korrekció, de a mértéke csak szeptember elején válhat ismertté.
A KSH idén már közzéteszi a nyugdíjas infláció azon adatát, amely az általános fogyasztóiár-index mellett meghatározza, hogy novemberben lesz-e és milyen mértékben kiegészítő nyugdíjemelés – olvasható a portfolio.hu oldalon.

Hirdetés

A kötelező nyugdíjemelés révén 2021. januárban 3%-kal, majd a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően az évközi rendkívüli kiegészítő emelés révén további 0,6%-kal, vagyis összesen 3,6%-kal emelkedtek a nyugdíjak.
A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés pontos százalékos mértékét a 2021. január-augusztus hónapokban mért tényadatok határozzák meg, az erről szóló gyorstájékoztató szeptember 10. körül jelenik majd meg.
A legutolsó, 2021. augusztus 10-én közzétett gyorsjelentés szerint 2021. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest

 • a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2%-kal,
 • a nyugdíjas háztartások körében 3,9%-kal emelkedtek.
 • Hirdetés
  Ennek alapján
  novemberben a nyugdíjemelési korrekció egyösszegű, 12 x 0,6=7,2% mértékű lenne (a havi eltérés a magasabb inflációs mérték, 4,2% és az eddigi idei nyugdíjemelés, 3,6% között 0,6%, ezt kell egész évre vetíteni az egyösszegű emelési különbözet fizetése esetén), de meg kell várni a január-augusztusi tényadatok szerinti jelentést.
  Mindenki ki tudja számolni, hogy a saját nyugdíja szempontjából hány forint a 7,2 %.
  A 2021. évi nyugdíjemelések azokra vonatkoznak, akiknek 2021. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt kéttucatnyi egyéb ellátást.

  Hirdetés
  Categories: Hírek

  Hirdetés