Hirdetés


A parketta és annak különféle formái úgy vannak tervezve, hogy azok időtállóak legyenek, azonban ennek ellenére rendszeres, megelőző jellegű ápolást igényelnek. Amennyiben a parkettára nem volt vagy már nincs garancia, azonban nem akarjuk azt kicserélni, azért, hogy megelőzzük, hogy az elkapjon, fénytelenné váljon, vagy pedig javítani szeretnénk annak állapotát, házilag is rengeteget tehetünk.
Ismét hangsúlyozom: természetesen, ha a padló még garanciális, akkor ne mókoljunk vele házilag! Más esetben viszont kellő körültekintéssel mehet a dolog:
Létezik olyan speciális lakk, amely védőréteget képez a padlón, és hosszú évtizedeken keresztül megóvhatja az elkopástól. Az akril vagy epoxi lakk a legtartósabb, azonban mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, mielőtt nekikezdenénk. Használjunk védőmaszkot, és tudnunk kell, hogy minimum egy nap száradási időre lesz szükség, mielőtt a padlót újra használatba vehetnénk.
Kisebb javításokat könnyedén elvégezhetünk házilag, veszélytelenül: pl. a nyikorgó padló esetében, ha nem a rossz illesztés okozza a problémát, akkor a túl magas páratartalom lesz az ok. Itt nem is a padlóhoz kell hozzányúlni, hanem páraelszívót érdemes szerelni a lakásunkba.
Amikor a padló felpúposodik, hajszárítóval másfél órán keresztül meleg levegőt kell ráfújni, és amikor már meleg a felület, letakarjuk egy szövetdarabbal, és egy nehezebb terhet helyezünk rá, hogy az lenyomja.
A rágógumi maradványokat is eltávolíthatjuk a padlóról: jégkockát nyomunk rá, és ha az felolvad, el tudjuk távolítani.
A karcolások ellen paszta vagy gitt a megoldás, és utána még egy lakkréteg!
Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés