Hirdetés


A magyar irodalom és tudomány világát mély gyász érte: elhunyt Ferdinandy György, a József Attila-díjas író, költő, kritikus, irodalomtörténész és egyetemi tanár. A szomorú hírt Száraz Miklós György író osztotta meg a Facebook-oldalán:

Hirdetés

“Tegnap, január 7-én, floridai idő szerint hajnali 4 óra 50 perc körül meghalt Ferdinandy Gyurka. Felesége, María kérésére tudatom a szomorú hírt.”
A magyar irodalom és tudomány világát mély gyász érte: elhunyt Ferdinandy György, a József Attila-díjas író, költő, kritikus, irodalomtörténész és egyetemi tanár. A szomorú hírt Száraz Miklós György író osztotta meg a Facebook-oldalán. Ferdinandy György 89 éves volt.

Hirdetés

Ferdinandy 1935. október 11-én született Budapesten, orvos és író szülők gyermekeként. Az ELTE BTK magyar-francia szakán kezdte meg tanulmányait, de a forradalom kitörése és annak leverése után elhagyta Magyarországot, és Franciaországban telepedett le. Itt először kőművesként, majd orosz fordítóként és könyvkiadóként dolgozott, miközben irodalmat tanult, és 1959-ben irodalomtörténeti doktori címet szerzett.
Ferdinandy 1964 és 1976 között a Puerto Ricó-i Egyetemen oktatott spanyol nyelven. Később a Szomorú Vasárnap című irodalmi lapnál és a Szabad Európa Rádió munkatársaként is tevékenykedett. Élete utolsó évtizedeit Puerto Ricóban és Miamiban töltötte, majd visszaköltözött Budapestre.

Hirdetés

Tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának, 2019-ben pedig Prima Primissima Díjjal tüntették ki. Ferdinandy György legsikeresebb művei közé tartozik a “Sziget a víz alatt”, “Az év egyetlen napja”, és a “Futószalagon”.
Nyugodjon békében.

Forrás
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés