Hirdetés


Az elmúlt négy évben drámai mértékben emelkedett a kenyér ára Magyarországon, és már az uniós átlagot is meghaladja. Az RTL Híradó jelentése szerint több pékség tervez további áremeléseket a bérek és az egyéb költségek növekedése miatt. Nagy István agrárminiszter a Kormányinfón a háborúra és az Unió Oroszország elleni szankcióira vezette vissza az áremelkedést, megjegyezve, hogy bár a drágulás Magyarországon markáns volt, korábban itt volt a legolcsóbb a kenyér az Európai Unióban.

Hirdetés

Az agrárminiszter hozzátette, hogy az emelkedett energiaárak is hozzájárulnak a dráguláshoz. Raskó György agrárközgazdász szerint az állam is részesedik a kenyér árából, mivel egy kiló kenyér árából a búza körülbelül 50-60 forint, míg az adók 160-170 forintot tesznek ki.

Hirdetés

Az adóbevételek nélkülözhetetlenek, különösen nagyobb költségvetési hiány esetén. Csizmadia Lajosné, a Csizmadia és Társai Kft. pékség ügyvezetője elmondta, hogy bár eddig még nem emeltek árat, a jövőben valószínűleg szükségük lesz rá a béremelések és az üzemanyagárak növekedése miatt. A kenyér árának további emelkedése komoly kihívás elé állíthatja az embereket, különösen az alacsonyabb jövedelműeket, nehezítve a mindennapi megélhetést.

Forrás

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés