Hirdetés


A New York-i Staten Islanden élő fehérfarkú szarvasok lettek az első ismert vadon élő állatok, amelyek megfertőződtek az Omicron Covid-változattal, amely már világszerte hatalmas fertőzési hullámot okozott az emberek esetében.

A tudósok 131 őz vérmintáját elemezték, amelyeket december közepe és január vége között gyűjtöttek, és megállapították, hogy az állatok mintegy 15 százalékában Covid-antitesteket találtak.A 68 PCR-tesztelt szarvasból hétről kiderült, hogy a vizsgálat idején fertőzött volt, a teljes genom szekvenálással pedig azonosították az Omicron variánst.
Az Omicron-fertőzött állatok egy része valószínűleg korábban más Covid-változatokkal is megfertőződött, ami a tanulmány szerint megerősíti a vírus azon képességét, hogy hatékonyan kijátssza az immunrendszer védelmét.

Hirdetés

A további elemzések arra is rámutattak, a szarvasok az emberektől kapták el a fertőzést, bár annak mechanizmusa, hogyan történt az átadás, még nem világos. Az eredmény egyébként nem váratlan, mivel a szarvasokról közismert, hogy fogékonyak a COVID-ra: a 2020 decembere és 2021 januárja között Iowában tesztelt szarvasok 80 százaléka pozitív volt a vírusra.
A kutatók egyike, Vivek Kapur állatorvosi mikrobiológus kifejtette, hogy bár az emberre nézve nincs közvetlen veszély, “a vírus szarvasokban való terjedése lehetőséget biztosít a vírus alkalmazkodására és fejlődésére”.

Hirdetés
Forrás: rt.com
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés