Hirdetés


A harctéren nem mindig világosak az erőviszonyok, a kommunikációs háborúban viszont egyértelműen az ukránok állnak nyerésre. A legfrissebb akciójukkal a valódi információktól elzárt orosz nagyközönséget, illetve az orosz katonák családjait célozták meg.

Hirdetés

Az ukrán vezetés úgy döntött ugyanis, hogy minden olyan orosz hadifoglyot visszaad, akiért az anyja személyesen elmegy Kijevbe.- írja a 444.hu
A foglyok visszaadásának folyamata az ukránok által e célra létrehozott online űrlap kitöltésével kezdődik. (Az űrlap fejlécében azt írják, hogy a nem ellenőrzött információjuk szerint már 9000 áldozata van a háborúnak.)

Hirdetés
Az az orosz, aki arra gyanakszik, hogy a fia fogságban lehet, a neve és az egysége megadásával ezen az űrlapon keresztül kaphat első körben információt arról, hogy így van-e.
Ugyanerre a célra hadrendbe állítottak egy csetbotot is.
Létesítettek egy Telegram-csatornát is, ahová folyamatosan posztolnak képeket és dokumentumokat hadifoglyokról, halott orosz katonákról, halott orosz katonák igazolványairól.

Hirdetés
Az ukrán védelmi minisztérium emellett segélyvonalat létesített 3 telefonszámmal, amiken élőben lehet érdeklődni, illetve ugyanezen célból egy emailcímet is közzétettek.
Ha kiderül, hogy a keresett személy tényleg az ukránok foglya, akkor az anyja érte mehet Kijevbe. Az ukrán védelmi minisztérium neten publikált információs anyaga szerint “Putyin fasiszta hadseregének inváziója és a légtér lezárása után” az érintettek úgy juthatnak el Kijevbe, hogy első lépésben Minszkbe vagy Kalinyingrádba utaznak. Az információs anyag szerint onnan taxival vagy busszal érdemes folytatni az utat a lengyel határig. Lengyelországon belül ezután el kell jutni a lengyel-ukrán határszakaszon lévő ellenőrzőpontig. Az ukrán hadvezetés ígérete szerint innen ők gondoskodnak az anya eljuttatásáról Kijevbe, ahol átadják neki a fiát.
“Mi, ukránok, Putyin fasisztáival ellentétben nem harcolunk anyák és fogságba esett gyermekeik ellen. Várjuk Kijevben!”
– zárul az akció tájékoztató anyaga.

Hirdetés
Ez mindenképp erős húzás a kommunikációs hadviselésben, akkor is, ha egyetlen orosz anya sem megy el a gyerekéért a gyakorlatban. (Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy az akció kifejezetten a kommunikációs-, mém- és fotószempontból sokkal vonzóbb anyákhoz szól. Arról nincs szó sehol, hogy mi van azzal, akinek mondjuk nincsen anyja vagy nem tud utazgatni.) Járulékos haszon lehet az ukrán félnek, hogy a kérdőív révén orosz katonák nevét, rendfokozatát és egységét tudhatják meg, sőt szerencsés esetben akár azt is, hogy a szülők tudomása szerint legutóbb merre járt az az egység.
Ez az akció is az orosz fél alapvető kommunikációs baklövésének köszönhető: azzal hogy Putyinék már azt is tagadják, hogy egyáltalán háború folyna Ukrajnában és a cenzúra bevetésével tiltják ennek az említését is odahaza, egyben megfosztják magukat a hasonló propagandaeszközök alkalmazásától.

Forrás: 444.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés