Hirdetés


Biztos számodra is ismerős az az érzés, amikor valami nagyon érdekeset álmodsz, aztán hirtelen egy rándulást érzel, és már fel is ébredtél! Amennyiben már történt veled ilyen, biztosan te is elgondolkoztál azon, hogy mi okozhatja…
A kutatók számos elmélettel álltak elő, amely mindezt megmagyarázhatja. De legelőször is elnevezték a jelenséget “hypnic rándulásnak” vagy elalvó rándulásnak.
Van olyan kutató, aki szerint mivel ez az érzés olyan, mintha az emberi test zuhanna, ez a zuhanás vizualizációja, mielőtt felébrednénk. (bár ez szerintünk még semmit sem magyaráz meg önmagában)
Mások szerint a rándulás akkor következik be, amikor az az agyterület, amely az álmainkat alkotja, hirtelen olyan ingert produkál, amely egyszer csak “kidob” minket az álmok világából, és felébreszt.
Egyetlen egy dologban a tudósok biztosak. Vannak olyan hatások, amelyek megnövelik annak a valószínűségét, hogy az elalvó rándulást tapasztaljuk magunkon: ilyen az elalvás előtti pár órán belül való kávé, kóla, vagy energiaital fogyasztás, valamint a dohányzás. Egyes gyógyszerek is ilyen hatással vannak az emberi testre, valamint a különös kimerültség.
Éppen ehhez kötődik a talán legvalószínűbb, és eddig legütőképesebb elmélet is, ami megmagyarázza az elalvó rándulás okát. Eszerint amennyiben nagyon kimerültek vagyunk, és úgy alszunk el, túlzottan hirtelen csökken a pulzusszám és lassul le a légzés. Ennek hatására a szervezet olyan vészjelzést kap, mintha haldokolnánk. Ezt a veszélyesnek hitt folyamatot állítja meg hirtelen a szervezetünk, és egy rándulással azonnal felébreszt minket.
Te mit gondolsz erről?

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés