Hirdetés


Az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatósága jóváhagyta az első, tüneti Covid-betegség kezelésére tervezett pirulát.
Az MSD (Merck Sharp & Dohme) és a Ridgeback Biotherapeutics nevű cégeknek sikerül kikísérletezniük egy szájon át szedhető antivirális gyógyszert a koronavírus ellen.

Hirdetés

A klinikai vizsgálatok során az eredetileg influenza kezelésére kifejlesztett molnupiravir tabletta körülbelül felére csökkentette a kórházi kezelések számát és a halál kockázatát.
Sajid Javid egészségügyi miniszter közleményében úgy fogalmaz: a mai nap történelmi nap országunk számára, mivel az Egyesült Királyság a világon az első olyan ország, amely jóváhagyta a Covid elleni – otthon is bevehető – vírusellenes gyógyszert.

Hirdetés
Az amerikai gyógyszergyártó cégek által kifejlesztett Molnupiravir az első olyan szájon át szedhető vírusellenes gyógyszer a koronavírus ellen, amelyet injekció vagy intravénás beadás helyett tablettaként is alkalmazni lehet. Egy enzimet céloz meg, amelyet a vírus arra használ, hogy szaporodhasson, ám a gyógyszer alacsonyan tartja a vírusszintet a szervezetben, és csökkenti a betegség súlyosságát – írja a BBC.
Az Egyesült Királyság szabályozó hatósága, az MHRA közölte, hogy a tablettát olyan embereknél engedélyezték, akik enyhe vagy közepesen súlyos Covid-fertőzésben szenvednek, és legalább egy olyan súlyos betegség kialakulásának kockázati tényezője fent áll náluk, mint az elhízás, az idős kor, a cukorbetegség vagy a szívbetegség.

Hirdetés
Az Egyesült Királyság eredetileg 480 000 molnupiravir gyógyszert rendelt az év végéig, valamint 250 000 adag hasonló kísérleti gyógyszert, amelyet jelenleg a Pfizer amerikai gyógyszergyár fejleszt. Az Egyesült Államok kormánya 1,7 millió gyógyszert vásárolt meg előre, körülbelül 1,2 milliárd dollárért. Más országok, köztük Ausztrália, Szingapúr és Dél-Korea is kötöttek adásvételi megállapodásokat.

Forrás: blikk.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés