Hirdetés

Még a csapból is az folyik, hogy az embernek 8 óra alvásra van szüksége. Ez azonban finomításra szorul, mivel életkoronként, életszakaszonként eltér, hogy egészségünk megőrzéséhez, vagy akár javításához mennyit javasolt pihennünk!
Az alváshiány rendkívül káros az emberi szervezet számára, így a fizikai fáradtságon túl étvágytalansághoz, vagy éppen megnövekedett étvágyhoz, lelassult gondolkodáshoz, döntésképtelenséghez és a koncentráció romlásához vezethet.
Amennyiben 5 óránál kevesebbet alszunk, az már szívünk egészségét veszélyezteti, és ha rendszeresen hét óránál kevesebbet töltünk pihenéssel, az a cukorbetegség, a súlygyarapodás, valamint az elhízás kockázatát növeli. Az életkoronként szükséges alvásmennyiség:

Hirdetés

0-3 hónap: 14-17 óra;

4-11 hónap: 12-15 óra;

1-2 év: 11-14 óra;

3-5 év: 10-13 óra;

6-13 éves korig: 9-11 óra;

14-17: 8-10 óra;

18-25 évesek: 7-9 óra;

26-64 évesek: 7-9 óra;

65 év felett: 7-8 óra;

Alvászavart számos tényező okozhat.
Így példának okáért a stressz is: a kortizol nevű stresszhormon felhalmozódik a szervezetben, és amennyiben szintje magas, akadályozza a megfelelő és pihentető alvást.
Szintén zavarja az emberi szervezetet az alvásban az úgynevezett “elektroszmog”: ha túlzottan sok bekapcsolt kütyü van a közelünkben, a szervezetünk képtelen elegendő, a zavartalan alváshoz szükséges melatonint kiválasztani, és így sokkal rosszabbul alszunk.
Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés