Hirdetés

Fotó: Blikk


Hajdú Péter, aki korábban elsősorban a televíziós képernyőkről volt ismert, mára a YouTube világában is meghódította a magyar közönséget, különösen a talkshow műfajban. A Frizbi formátumával úttörőként emelkedett ki, de mi hajtotta ezt a jelentős váltást? A válasz részben anyagi indíttatású, mint azt Hajdú Péter a Borsnak elárulta.

Hirdetés

Videózásra való áttérése mögött tehát nem csak kreatív, hanem gazdasági okok is állnak. Hajdú Péter elmondása szerint a számításai meghozták a várt eredményt, és jelenleg többet keres YouTube csatornájával, mint korábbi pozíciójában, vezérigazgatóként.

Hirdetés

“Nem szeretnék farizeusnak tűnni, hiszen nyilvánvaló, hogy a Frizbi TV egy üzleti vállalkozás. Ergo bevételi forrásként is jobb a Beköltözve formátum, hiszen ott jóval több lehetőség nyílik egy-egy termékelhelyezésre, mint a Frizbiben. Itt nem csak az energiaital tűnhet fel, de jöhet a csirkehús, a csipsz és ezer apró cikk is” – kezdte Hajdú Péter, akinek egy év alatt 13 millós megtekintést ért el a csatornája.

Hirdetés

Az anyagiakról pedig így beszélt:
“Hogy anyagi értelemben megérte -e a váltás és az önállósodás? Abszolút! Maradjunk annyiban, hogy most jobban keresek, mint amikor vezérigazgató voltam és ez nem azt jelenti, hogy akkoriban nem kerestem jól. Sőt… Persze az is az újabb formátum mellett szól, hogy akár többórás adás is lehet egy-egy sztárral eltöltött napomból és ez a YouTube szempontjából egy nagyon fontos tényező.”

Hirdetés

A Bors egy szakértőt is megkérdezett, hogy egy ilyen YouTube videóval mennyit lehet keresni, és milyen pontosan a videómegosztóoldal fizetési mechanizmusa.
“Általánosságban elmondható, hogy valóban a hosszabb tartalmak generálnak igazán jelentős bevételeket a feltöltőknek. Egy egyórás videó esetében nézőnként egy-másfél forintot fizet, míg ez az összeg egy kétórás videó esetében már két és fél forintra emelkedik. Ehhez persze fontos, hogy a néző ott is maradjon, vagyis nem a kattintás, hanem az eltöltött idő után jön a bevétel. Hajdú Péterék adásait, és az nézettségi mutatókat vizsgálva ez alapján azt mondhatjuk, hogy a műsorvezető tényleg jól járt a saját csatornával.”

Hirdetés

Áprilisban még a lapnak azt nyilatkozta, hogy a márciusi bevétele 1 millió forint volt. Ha azóta csak nőtt a nézettség, akkor ez az összeg bizony még magasabb is lehet kilenc hónappal később.
“Itt egy dolog van, elkészíted a műsort, feltöltöd a YouTube-ra, a platform pedig fizet. (…) Megnéztünk egy listát, amin a legnagyobb YouTuberek szerepelnek, és a TOP3 biztosan megkeres éves szinten több száz millió forintot. Ezt a Google fizeti. A márciusi bevételünk nekünk 1 millió forint volt… Ez automatikusan érkezik, minden hónap 22-én. Az összes feltöltött tartalom után, amit abban a hónapban megnéztek, ezek után kapunk pénzt. De ez a mi esetünkben nem elég, ezért van két nagyobb támogatónk is. (…) Ők ketten kifizetik a teljes forgatási költséget nekünk, de a profitom, az a Google-től jön.”

Forrás
Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés