Hirdetés


A máj az egyik legfontosabb szerv az emberi testben, ez felelős ugyanis a méregtelenítésért, valamint nagyon fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, illetve egyes vegyületek termelésében és raktározásában.
Bár ez a szervünk csodálatos módon képes regenerálódni és megújulni, ám ha folyamatosan mérgezzük, és sokkal több méreganyagot viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit a máj képes feldolgozni, hosszú távon veszélybe sodorhatjuk a májunkat: cirrózist, elhízást, kettes típusú cukorbetegséget vagy magas vérnyomás betegséget is könnyedén összeszedhetünk.
A máj elzsírosodását természetesen sok tényező előidézheti, mint ahogyan sajnos számos módon vihetünk be mérgező anyagokat a szervezetbe. Az alkohol ennek csak az egyik módja, a túlzott stressz, vagy a túlzott cukorfogyasztás is súlyosan károsítja a májat! Ez utóbbi ráadásul az egyik legjelentősebb májkárosító ágens.

Hirdetés

Arun J. Sanyal és Seela Ramesh kutatók számszerűen definiálták a máj elzsírosodását, és az alábbiakra jutottak: Túlzott mennyiségű cukor elfogyasztása étkezési szokásainktól, illetve a napi átlagos testmozgás mértékétől függően okozhat elhízást, azonban a fenti változók függvényében ez nem szükségszerű. Ugyanakkor a túlzott cukorfogyasztás a kutatások szerint szinte minden esetben a máj jelentős növekedéséhez vezetett, és 2 %-os testtömeg növekedés mellett a máj akár 27%-kal zsírosodott.

Éppen ezért véleményük szerint a finomított cukor fogyasztást javasolt minimalizálni.

Érdekes volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy barátaid, ismerőseid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés