Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület folyamatosan szemmel tartja az ország állatainak életét, sőt, ahol szükség van rá, ott segítenek is. A társadalmi szervezet munkájának célja a madarak védelme önkéntes kutatások, akciók és ismeretterjesztés útján.
Ennek részeként elindították például a Madárbarát kert programot, ami a városi életterekre fókuszál, máskor azonban vad környezetben is segítenek például odúk kihelyezésével.

Hirdetés

Az MME odúkamerái

Ezekbe a madarak költését támogató mesterséges odúkba megfigyelés céljával kamera is kerül, melyek felvételei fontos és hasznos információkkal szolgálnak a lakók életéről, és ráadásul nagyon aranyosak. A képek egy részét Magyar Madártani Egyesület munkatársa, Karcza Zsolt a Facebookon keresztül is megosztotta, így jóvoltából 15 odú lakóinak életébe kukkanthatsz bele.
A felvételek többsége az érsekvadkerti Mélyvölgyből származik, ám az odúkat nem mindig madarak foglalják el.

Májusban még 12 széncinege- és egy barátcinege-fészek volt a 15 odúban.

A széncinegéknél ilyenkor már másodköltés van, amire három odúban is sor került.

Júniusra öt odúba erdei pelék fészkelték be magukat.

Három helyre mogyorós pelék érkeztek. A különféle rágcsálók sajnos öt alkalommal nem várták meg, hogy a madárkák kirepüljenek, amiről gyűrűs lábak, tollak tanúskodnak.

A Madártani Egyesület ennek ellenére nem bántja a rágcsálókat, legfeljebb egy, a macskabaglyok számára kihelyezett ládával igyekeznek ragadozókat a környékre vonzani.

Az odúlakók életét a kezdetektől követik. Számon tartják, hány tojást raknak a madarak, mennyi fióka kel ki, hányan repülnek ki.

Néha igazán népes fészkek is előfordulnak. A széncinegéknél például tucatnyi tojás is lehet.

Néha sikerül elkapni azt a pillanatot, amikor az érkező szülőtől az összes apróság egyszerre, a csőrét nagyra tátva enni kér.

Az apró, csupasz fiókákat még nehéz lenne szépnek nevezni, inkább csak aranyosak.

Forrás: zoozoo.hu
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés