Hirdetés

Európa háborúban áll, de nincs hadserege

Földi László volt titkosszolgálati vezető szerint a bevándorlás kérdésének kezeléséhez először is ki kellene mondani, hogy Európa háborúban áll, Angela Merkel német kancellárnak pedig le kellene mondania.
Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója a Kossuth Rádióban elmondta, a háború alatt nem azt érti, hogy lőni kell, de „Európát meg kell védeni, mert Európát megtámadták“, egy válsághelyzetben pedig „egészen más rendtartást kell kialakítani“.
Földi László egyértelműnek nevezte, hogy Európa jelenlegi vezetője Angela Merkel német kancellár, és teljesen alkalmas is a kontinens vezetésére, de – kérdezte – „mikor nyert meg háborút egy nő?“. Szerinte ilyen helyzetekben, mint a mostani, lehetőleg érzelmektől mentes, kristálytiszta logikájú válaszokat kell adni. A titkosszolgálati szakértő úgy látja, Angela Merkel ma gátja egy egységes, a „védelem logikája” szerinti koncepció kialakításának, ezért le kellene mondania, hogy megvédje Németországot és Európát.
A műsor másik vendége, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója úgy fogalmazott, „nagy baj, ha háború van, mert az Európai Uniónak nincs hadserege, nincs felkészülve erre a helyzetre“. A német kancellár lemondását szorgalmazó véleményre úgy reagált, hogy ő nem menne el eddig, mert nem látja, ki jönne Angela Merkel után, ki léphetne a helyére.
Földi László és Kovács István egyetértett abban, hogy Európa külső határainak megvédése nélkül nem lehet megfékezni a jelenlegi krízist. A migránsok hazaküldésének várható nehézségeit is hasonlóan látják a szakértők. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ezzel kapcsolatos jelenlegi uniós előírások nem tudják betölteni a funkciójukat, mint fogalmazott, a mai jogszabályok „rengeteg jogot garantálnak a migránsoknak, és nagyon kevés jogot az államnak“. Földi László ehhez azt tette hozzá, hogy a kiutasítás radikalizálódással járhat majd.
Forrás: MTI

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés