Hirdetés


Európa nemrég még attól tartott, hogy nem éli túl a telet, és csillagászati áron kezdte minden ország feltölteni a földgáztározóit, addig az Egyesült Államokban negatív lett a gáz ára. Hogy van ez?

Hirdetés

A negatív ár azt jelenti, hogy a gázkitermelőknek kell fizetniük azért, hogy a csővezetékekbe pumpálhassák a gázt – volt már ilyen korábban többször is, legutóbb 2019-ben és 2020-ban fordult elő. Mindeközben Európában elképesztően magas a gáz ára, még annak ellenére is, hogy az elmúlt napokban visszaesés mutatkozik. A negatív ár oka, hogy a hatalmas kőolaj-kitermelés melléktermékeként felszínre kerülő gáz elszállításához nincs elegendő csővezeték – írja a napi.hu.

Hirdetés

Nyomást gyakorol a földgáz árára, hogy Európában az elmúlt napokban a tárolók feltöltöttsége megközelítette a maximumát, továbbá a szokatlanul enyhe időjárás mérsékli a keresletet, miközben nyilvánvaló, hogy a télen ellátási gondok keletkezhetnek. Ezzel együtt az európai irányadó gázár még mindig jóval az elmúlt tíz évben megszokott 20-40 euró/Mwh-s szint felett van.

Borítókép: illusztráció
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés