Hirdetés


A legapróbb balkon is ezernyi lehetőséget ad arra, hogy növényekkel benépesítsük. Csodálatos idillt viszont csak akkor kaphatunk, ha néhány szabályt figyelembe veszünk.

Hirdetés

Határozott, jól átgondolt, világos elképzelés segíthet, hogy ne káosz legyen a végeredmény, hanem igazán kellemes hely jöjjön létre, pont olyan, mint amit megálmodtál. Összegyűjtöttem egy csokorba, mire érdemes a növény választásnál figyelni.
Balkon fekvése, adottságai
Nagyon fontos, hogy megbízható helyről, egészséges, minőségi növényeket vásárolj. Az erkély fekvésének megfelelő növényekkel várható csak sikerélmény. Szeles erkélyen a leomló növények ágai letörhetnek. A napfénykedvelő növények nem fognak virágozni, vagy akár tönkre is mennek az északi fekvésű erkélyeken. A fényárnyékot kedvelők dísznövények pedig kipusztulnak a tűző napon. Nem minden növény viseli el a balkonok szárazabb, szelesebb környezetét és ebben a környezetben előszeretettel megtelepszenek a kártevők is. Rendszeresen célszerű ellenőrizni, hogy nem jelentek-e meg élősködők a növényeken és ha baj van, mielőbb eltávolítani azokat.

Hirdetés
Színek
A színválasztásnál érdemes úgy dönteni, hogy maximum 3-4 szín domináljon, mert több színtől nem lesz szép az összhang. Figyelembe kell venni azt is, hogy a nagyobb bútorok, párnák, nagy felületek , a fal színe meghatározó és ezek elnyomhatják a virágok színét.
A növények csoportokra rendezve mutatnak igazán jól, a kisebb egynyári növényekből célszerű hármat venni, így helyezni egymás mellé. A különleges, feltűnő növényekkel hangsúlyos pontokat alakíthatunk ki a kompozíciókban, a különböző növekedési formájuk virágok vegyítése harmonikus összképet ad.
A színtörvények is befolyásolják a döntést. A fehér, a világos színek sötét háttér előtt erősebbeknek hatnak, míg a sötét színek elnyelik a sötét színek hatásait, így azok nem érvényesülnek. A nagyobb virágok, színes csoportok színhatása erőteljesebb, mint a kisebbeké. A kerek vagy ernyőszerű virágok feltűnőek. A sok apró virág szellős, játékos, könnyedebb hatású. Az eltérő karakterű virágok egymás mellé ültetésével izgalmas kompozíciók alakíthatók ki.

Hirdetés

Méretek
Érdemes számolni a terület nagyságával és a növények várható növekedésével. A növény végső mérete, terjedelme, habitusa (felfelé törő, oldalra terjeszkedő , csüngő, stb) fontos választási szempont. A növények számának tervezésénél kalkulálni kell az olyan szoba növényeknek szükséges hellyel, amiket nyárra célszerű ki tenni a teraszra, pl. clívia virágzásához kell, hogy az októberi hideg estékig kint tartsd vagy a mediterrán növények pl. a cikász pálma is úgy lesz szép, ha a nyarakat kint tölti. A túlzsúfoltság sem esztétikai, sem praktikussági okokból nem javasolt.

Növények tulajdonságai
Érdemes figyelembe venni, hogy melyik növény, melyik hónapokban virágzik. Célszerű ügy összeválogatni a növényeket, hogy minden évszakban virágos legyen az erkély. Pl. a kora tavaszi hagymás növényeket, árvácskákat, százszorszépeket válthatják a muskátlik, mediterrán növények, ősszel pedig előtérbe kerülhetnek a krizantémok.

Hirdetés

Összeültetésnél azonos fény, hő és vízigényűek kerüljenek egy edénybe. Nem feltétlenül érdemes a trendeket követni. A jól bevált növényeket javaslom megtartani és melléjük választani olyanokat, amik színben, karakterformában kiegészítik és harmonizálnak vele. Tanácsos átgondolni, hogy a megvásárolni kívánt növényeknek van-e valamilyen különleges ápolási igényük. Pl. téli teleltetés kell-e, van-e megfelelő hely hozzá. Nagyon fontos, hogy a balkonkertészkedést nem lehet csak félvállról venni. Ha egyszer belevágtunk, akkor az rendszeres ápolás, gondozás hozhatja csak meg a kívánt hatást.
A virágok mellett az egyéb dekorációs elemek, lámpák, gyertyatartók, harangjátékok, szökőkutak, szobrok, stb. jó kiegészítői a növényeknek. A szívünkhöz közelálló, stílusos tárgyak hozzájárulhatnak, hogy valóban jól érezzük magunkat új életterünkön. Fenn a balkonon, akár a tizediken is.
Forrás

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés