Hirdetés


A kakasok kukorékolása annyira hangos, hogy ha nagyon közel állna hozzá az ember akkor akár meg is süketülhetne. Hogyan lehetséges akkor, hogy a kakas nem süketül meg a saját kukorékolásától?
A tudósok először azt vizsgálták meg, milyen hangos is a kakas kukorékolása közvetlenül a fejüknél. Ehhez felvevőket rögzítettek az állatokra, közvetlenül a koponyájuk alatt. A kukorékolás 1-2 másodpercig tartott, és átlagosan 130 decibeles volt. Ez olyan erős hanghatásnak felel meg, mintha egy felszálló repülőgépet 15 méterről hallgatnánk. Az egyik kakas kukorékolása pedig elérte a 143 decibelt, ami olyan hangos, mintha egy éppen aktív repülőgép anyahajó kellős közepén lennénk.

Hirdetés

A kutatók ezután mikro-CT szkenner segítségével egy 3D-s képet készítettek a madarak koponyájáról. Amikor egy kakas csőre teljesen nyitva van, mintha kukorékolna, a hallójáratának negyede bezáródik, és lágyszövet borítja be a dobhártyájának felét – írja a kutatócsoport a Zoology-ban megjelent cikkében. Ez azt jelenti, hogy a saját kukorékolásukat nem képesek teljes hangerővel hallani. A kukorékolás intenzitása a távolsággal jelentősen gyengül, így valószínűleg nem okoz halláskárosulást a közelben lévő tyúkoknak. De ha mégis, az sem probléma. Ellentétben az emlősökkel, a madarak gyorsan képesek regenerálni a szőrsejteket a belső fülükben, ha azok megsérülnek. (A szőrsejtek a belső fülben lévő csigában találhatók, ezek alakítják át a rezgő levegőrészecskék mechanikai energiáját elektromos energiává, ami idegi impulzus formájában a hallóidegen keresztül az agyba jut, tehát ezek segítségével hallunk

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Hirdetés
Categories: Egyéb

Hirdetés