Hirdetés

Az Állítólag volt műsorvezetője megnézte, hogyan is készül a McDonald’s sült krumplija.
Grant Imahara, a Mythbusters (Állítólag) sorozat volt műsorvezetője ellátogatott a gyorsétteremlánc idahoi üzemébe, ahol a sült krumpli készül.
A videóból kiderül, hogy igazi krumpliból van a mekis krumpli, földben nő, majd az üzemben speciális módszerrel szelik egyenformájúra, elősütik, íz- és színkezelik, fagyasztják, így nyeri el azt a formáját, amit utána az éttermekben véglegesítenek egy gyors sütéssel.

Hirdetés

Mielőtt még nagyon megörülnél, hogy nincs baj a krumplival, egy kicsit lelombozunk
Imara látogatásáról a 444.hu is beszámolt a Daily Mail cikke nyomán. Ebből a cikkből az is kiderül, hogy a férfi elemezte a végterméket, melyben 14 összetevőt azonosított, amiből csupán egy volt maga a krumpli.
Az összetevők között két fura vegyi anyagot is talált, az egyik a TBHQ, a másik pedig a PDMS volt. A TBHQ szép nevén terc-butil-hidrokinon, aromás fenol, ipari keretek között a szerves peroxidok autopolimerizációja közben használják. Emellett lakkokban, gyantákban is fellelhető, parfümöknél is alkamazzák, mert lassabb párolgást biztosít.
A PDMS-t dimetil-polisziloxánnak hívják, a Wikipedia szerint a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. És hogy ez hol van még a krumplin kívül? Többek között orvosi műszerekben, samponokban, olajokban, hőálló bevonatokban, kontaktlencsékben.
Megszólalt a magyar McDonalds
A 444.hu cikkére reagálva a gyorsétteremlánc PR-osa azt írta, hogy ” a helyi szabályozások eltérő volta miatt nem feltétlenül ugyanazokból az összetevőkből áll a világ különböző tájain.” A válaszból az is kiderült, hogy Európában csak 4 összetevővel készül a sült krumpli az amerikai 14-gyel szemben.
“A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük.” – állt a válaszban.
A McDonald’s egyébként annyira besérült Imahara videóján, hogy jogi útra terelte az ügyet, a sült krumplik vizsgálati videóját pedig eltávolíttatta minden nyilvános videómegosztóról, ezért tudtuk mi is csak a gyárbejárásról készült felvételt megmutatni.
A cég emellett egy vaskos dokumentumban mutatta be, hogy milyen összetevői vannak a náluk készülő ételeknek. Ennek csak egy szépséghibája van: ott nem 14, hanem több összetevő látszik.
Forrás: lajk.hu

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés