Hirdetés

A Nelson Street Cycleway az új-zélandi Auckland városában egy olyan gyönyörű bicikliút, hogy már csak az élmény miatt is megéri nyeregbe szállni, különösen az esti órákban, amikor díszkivilágításban pompázik a Világ Építészeti Fesztiválra (World Architecture Festival) jelölt kerékpárút.
Egy holland kezdeményezésnél Van Gogh Csillagos éj című műve ihlette meg a bicikliút készítőit, és a fényeknek köszönhetően az esti órákban is külön kaland kerékpárral utazni. Ez az új-zélandi bicikliút  azonban nem csak az esti kivilágítás miatt érdekes, hanem azért is, mert egy neves építészeti díjra jelölték, annak ellenére, hogy csupán egy használaton kívül lévő autópályaszakaszt kellett ahhoz felújítaniuk, hogy létrejöjjön ez a csoda.

Hirdetés

A kerékpárutat kivitelező új-zélandi építészeti iroda társtulajdonosa, Dean MacKenzie így nyilatkozott a LED-lámpákkal megvilágított bicikliútról:
“Azért használtuk a rózsaszín festéket az aszfalt burkolatához, mert sokan félnek használni ezt a színt. Azt akartuk, hogy a színével is kiváljon a fekete utak sorából ez a különleges kerékpárút.”
Ezen kívül még az út építésénél használt vörös és rózsaszín árnyalatai az Új-Zélandon őshonos nép, a maorik kultúrájára is emlékeztetnek, hiszen az ott gyakori Totara nevű fa is vörös árnyalatot vesz fel, amikor frissen vágják ki a fát.
Forrás: lemon.hu

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés