Hirdetés

Fotó: HANDOUT/AFP

Ferenc pápa a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök április 21-én Vatikánban vele találkozott, elmondta neki: Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-én – az oroszországi Győzelem Napján – tervezi befejezni az ukrajnai inváziót.

Hirdetés
„Orbán Viktor, amikor találkoztam vele, azt mondta nekem, hogy az oroszoknak van egy tervük, hogy május 9-én mindennek vége lesz” – mondta Ferenc pápa. „Ez megmagyarázná a napokban történt eszkaláció sebességét is. Mert most már nem csak a Donbaszról van szó, hanem a Krímről, Odesszáról, a fekete-tengeri kikötő elvételéről” – idézi az interjút a CNN.

Hirdetés

Nincs elég akarat a békére – jelentette ki a pápa, hozzátéve, „pesszimista vagyok, de minden lehetséges gesztust meg kell tennünk a háború megállítása érdekében”.
Ferenc pápa az ukrajnai háborút a ruandai népirtáshoz hasonlította, majd megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint kész Moszkvába utazni, hogy találkozzon Putyinnal. „Még nem kaptunk választ, és továbbra is ragaszkodunk hozzá, még akkor is, ha attól tartok, hogy Putyin nem tudja és nem akarja most ezt a találkozót. De ennyi brutalitást hogy nem lehet megállítani?

Hirdetés
Huszonöt évvel ezelőtt ugyanezt tapasztaltuk Ruandával” – mondta Ferenc pápa.
A pápa ugyanakkor közölte, egyelőre nem utazik Kijevbe. „Először Moszkvába kell mennem, először Putyinnal kell találkoznom. De én is pap vagyok, mit tehetnék? Megteszem, amit csak tudok. Ha Putyin kinyitja az ajtót” – mondta az egyházfő.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés