Hirdetés


A NAV október 12-én publikált tájékoztatója alapján

 • 2023-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 9600 forintra emelkedik a jelenlegi 8400 forintról,
 • egy napra vetítve pedig 320 forint lesz a fizetendő a mostani 280 forint helyett.
 • Hirdetés
  A belföldi magánszemélynek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha megszűnik a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra, például megszűnik a munkaviszonya. Ezután passzív jogon még maximum 45 napig élhet még a biztosítás.
  2020. júliusa óta az a szabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben a NEAK érvényteleníti a magánszemély társadalombiztosítási azonosító jelét (tajszám), ami ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes.

  Hirdetés

  Ha valaki méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt: részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést kérhet a NAV-tól.
  Aki külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatási jogosultságot szerez, az mentesülhet a járulékfizetés alól, de ezt be kell jelentenie a NAV felé.

  Forrás: 24.hu
  Hirdetés
  Categories: Hírek

  Hirdetés