Hirdetés

A kormányfő a több mint ötvenezres nyugdíjprémiumról és az afgán menekültek hazánkon való esetleges átengedéséről is beszélt hétvégén a Kossuth Rádióban.
A jókedvé és a felhőtlen ünneplésé a terep ezekben a napokban – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott, egy nappal korábban felvett interjújában az idei augusztus 20-ai ünnepségsorozatról, amelynek kapcsán megjegyezte:
“„A tűzijáték is inkább vurstlis műfaj, a művészeinknek azonban sikerült a bazári látványosságból művészi előadást kanyarítaniuk.””

Hirdetés

Ugyanakkor a hosszú hétvégén a fővárosban, de országosan is a tömeges rendezvényeken résztvevőket is figyelmeztette:
“„Jó, ha mindenki tudja, a negyedik hullám kopogtat az ajtón.””
Ugyan a kormányfő szerint elsősorban a környező országok és a nyugati országok ajtaján kopogtat erősen ismét a koronavírus-járvány, de minket sem fog elkerülni. Ezért megnyugtatott mindenkit, hogy „a kormány egész nyáron dolgozott, hogy felkészítse az országot”. Ezzel kapcsolatban leszögezte:
“„Az iskolai oltásokat megszerveztük, négy napon keresztül oltani fogunk az intézményekben.””
Arról is beszélt, hogy nem készülnek szigorításokra, de a maszkviselés elrendelésére sem, mert meggyőződésük, hogy csak az oltás ment életet, a maszk és az elszeparálás nem. A harmadik oltást elsősorban az időseknek ajánlja – mint mondta, ő sem vette fel –, és megismételte a szombati kormányinfón is elhangzott állítást, amely szerint a negyedik hullám nem azokat fenyegeti, akik be vannak oltva, hanem azokat, akik nincsenek. Ezért szeptember 1-jétől ismét kezdődik a nagy oltási kampány, s Orbán felidézte a 2002-es választási időszakban ismertté vált buzdítását, az oltásokra hangolva:

Hirdetés
“„Mindenki győzzön meg még egy embert!””
A magyar gazdaság napokban ismertetett magas, 17,9 százalékos növekedési részadatával kapcsolatban kormányzati sikert is emlegetett, mondván, az nem magától van, „a gazdaságot növeszteni kell”. Szerinte többen dolgoznak ma Magyarországon, mint a járvány előtt, annyian, mint a kilencvenes évek elején. Ezért bizakodik, hogy éves összevetésben el fogja érni a növekedés a remélt 5,5 százalékot, s így visszafizethetik a gyermekes családoknak az idei személyi jövedelemadó-befizetéseiket, kifizethetik a tizenharmadik havi nyugdíj újabb részét, bevezethetik a 25 év alattiak szja-mentességét.
A nyugdíjprémiumról kiemelte:
“„Jelenleg 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést látok valószínűnek, de az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet, szurkoljunk Szijjártó Péternek!””

Hirdetés
Ugyanakkor a járvány miatt leginkább visszaesett ágazatról, a turizmusról szólva, csak reménykedett abban, hogy visszatér majd az idegenforgalom, ezért arra buzdította az itt dolgozókat, hogy építsenek jobban a belföldi turizmusra. Ugyanis „Budapest kehes, krákog, köhög, mert a külföldiek nem jönnek még ide”, és tanácsa szerint a hazafias érzelmet kell kihasználni.
“„Föl magyarok, Budapestre!””– buzdította a vidéken élőket Orbán Viktor.
Az Afganisztáni helyzettel kapcsolatban megjegyezte, vannak még magyarok, ott lévő katonáink intézik a kimentésüket a velünk együttműködő afgánokkal együtt. Ugyanakkor a miniszterelnök a kialakult válság felelősségét Amerikára hárított, mondván „az ész nem az ország méretétől függ”. A bírálatban visszament egészen 1956-ig, amikor még csak hitegettek minket, s mindt mondta:

Hirdetés
“„A demokráciaexporttal rá akarják erőltetni az ő felfogásukat másokra, amiből azok nem kérnek. Ilyen például a gender vagy a migránskérdés, de hogy egy iszlámországra erőltessék a demokráciáét, az nem működik.””
A magyar kormányfő szerint mi csak azokon az afgánokon segítünk, akik együttműködtek velünk, őket kimentjük. Van egy zárt listánk, le kell ellenőrizni őket, és csak ők jöhetnek. Hozzáfűzte, hogy a migráció „nem emberi jog”.
“„Törökországra kell figyelnünk, ott nincs ilyen „demokráciaépítési mánia”, ők tudják, mit kell tenni. Akár pár százezer afgánt átengedhetünk Németországba és Ausztriába korridorszerűen, de mi nem kérünk belőlük””
Hirdetés

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés