Hirdetés

Giccses kerti díszek, amiket sokan ízléstelennek tartanak, mások pedig aranyosnak. De akkor is csak festett szobrok. Az 1700-as években azonban a gazdagok élő törpékkel tették színesebbé a kertjüket Angliában.
A recept egyszerű volt: ha elég gazdag voltál, és ezt meg is akartad mutatni, akkor kerestél egy törpenövésű embert, fizettél neki valami minimális bért, és felfogadtad, hogy éljen vallásos remeteként a kerted jól látható részén.
image
Az élő kerti törpéknek volt formaruhájuk, kis házaik, a gazdának pedig egy csengője, amivel bármikor magához hívhatta saját törpéjét. A munka könnyűnek tűnik, de igen kegyetlen volt, a szerződés alatt – ez általában hét hónapra szólt – a törpék nemcsak engedelmességgel tartoztak, de nem vághatták le a hajukat, szakállukat, nem fürödhettek, gyakran jártak mezítláb, és nem állhattak szóba az égvilágon senkivel.
imagee
Néma színházat játszottak a bámészkodóknak. Akkoriban azonban nem az volt a lényeg, hogy a törpék kisnövésűek, hanem az, hogy egyfajta házi szerzetesként funkcionáltak, a gazdagok így fejezték ki, milyen mélyen vallásosak.
Forrás: lemon.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés