Hirdetés


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 10 órától tartja sajtótájékoztatóját Kormányinfó – Mit, miért tesz a kormány? címmel.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatót a szerdai, elsősorban európai uniós tematika mentén zajlott kormányülésen született döntések ismertetésével kezdte. Azért nem hagyományos kormányülést tartottak, mert ma kezdődik az uniós csúcs Brüsszelben.
Az ülésen három kiemelt pont volt: az energiarárak kérdése, a migráció, illetve a lengyel alkotmánybíróság döntése.

Hirdetés

Energiaárak
Gulyás Gergely azzal kezdte a mai tájékoztatót, hogy Magyarországon kívül minden európai országban drámaian emelkedtek a rezsiárak. Szerinte az Európai Bizottság új javaslata a fogyasztókra terhelné a magas árakat, és az intézkedéseiknek köszönhető a mostani krízishelyzet is, miközben a lakossági áram és a gáz ára nálunk a legolcsóbb az unióban. Gulyás úgy véli, az európai versenyképességet nagyon negatív módon befolyásolja a magas energiaár és szerinte nem klímavédelemről, hanem a rezsiárak emelkedéséről van szó. Magyarország azonban ragaszkodik a hatósági ár tarthatóságához, éppen ezért a V4 országok meg fogják vétózni az EU klímavédelmi tervét, hiszen nem az embereket, hanem a szennyező multicégeket kellene megadóztatni és az is érthetetlen vállalás, hogy Brüsszel 2035-ig be akarja tiltani a benzines és a dízelautókat.

Hirdetés
“Ha a piaci árat vezetnénk be, akkor egy átlagos magyar család 386 ezer forinttal fizetne többet. Ha a baloldal és Brüsszel követelésének eleget tennénk, havi 32 ezer forint plusz kiadást jelentene.”
Migráció
Gulyás azt állítja, Magyarországon nagyban nőtt a migrációs nyomás. Míg tavaly 27 881 ember próbált bejutni, addig idén már 91 590 fő próbált bejutni a magyar határon, ez háromszoros növekedés. Hazánknak vannak javaslatai a migráció kérdésében és a V4 országaival együtt úgy véljük, vissza kell állítani a tranzitzónákat. Ehhez módosítanák a jogszabályokat is, hogy a menekültstátuszról az unió területén kívül döntsenek.
Lengyelországról

Hirdetés
Gulyás Gergely a lengyel alkotmánybírósági döntésről azt mondta, hogy tiszteletben kell tartani az alkotmánybíróság döntését, mert ez a jogállam alapelve. Az Európai Bizottság elnöke a miniszter szerint nincs tisztában azzal, hogy az uniós jognak nincsen elsőbbsége, mert ezt semmilyen uniós szerződés nem tartalmazza. Korábban más EU-országok is úgy határoztak, hogy az uniós jognak összhangban kell lennie a nemzeti szuverenitásokkal, és nem sérülhet a nemzeti alkotmányos identitás. Gulyás közölte, hogy a lengyelellenes vitát nem tartják elfogadhatónak, és szerintük az Unió kettős mércével él.
Újságírói kérdések és az azokra adott válaszok

Hirdetés
Gulyás Gergely szerint Márki-Zay Péter a baloldal véleményével egyezően nyilatkozott migráció ügyében, vagyis lebontaná a kerítést és beengedné a migránsokat. Szerinte az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is azt akarja, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának legyen a legnagyobb frakciója a parlamentben.
Gulyás kérdésre azt mondta, hogy bár Magyarországon is nagyon drága a benzin, de az EU-ban így is a legolcsóbbak közé tartozik. Külön intézkedést ezzel kapcsolatban egyelőre nem terveznek, de folyamatosan figyelik az árakat.
Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, túlbecsülték a főpolgármestert. Szóba került Gyurcsány Ferenc neve is, mivel a politikus úgy véli, a döntő szava az ellenzékben Gyurcsány Ferencnek van, hiszen ő vezeti a legerősebb ellenzéki pártot.

Hirdetés
A járvány negyedik hullámával kapcsolatos kérdésre azt felelte, továbbra sem vezetik be a kötelező maszkviselést, függetlenül az egyre csak romló járványügyi számoktól.
“Magyarország polgárai felnőttek, ha bárki akarja, akkor maszkot hord”
– mondta Gulyás, majd hozzátette, nem a maszkok ellen beszél, de szerinte az oltás a legjobb eszköz a vírus ellen, nem a maszk. Azért sem hoztak járványügyi korlátozásokat október 23-ára, mert nem akarták ezen a napon sem korlátozni az embereket.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés