Hirdetés

A gyümölcsök ízbeli sokfélesége szinte kimeríthetetlenül gazdag, ám a málna íze és illata egészen különleges aromát képvisel.
Ezt az ízletes gyümölcsöt, amely a rózsafélékhez tartozik, sok kertben termesztik. Szinte mindegyik konyha felhasználja, majdnem olyan mértékben, mint az almát, körtét vagy szilvát. A málnának különlegesen finom aromája van, és belőle remek dzsem, fagylalt stb. készíthető. A málnabokor A-vitamin-tartalmú gyümölcse a hegyvidéken vadon is terem.
A málna a földi szedernek piros testvére, őshonos Európában. A középkor óta kertekben termesztik. Minden évben új vesszőket hajt a málnacserje földalatti tarackjából. Sokféle fajtáját termesztik, kétszer és folyton termőket, amelyeknek más és más a termőideje (június és szeptember között). Különösen zamatos ízű az erdei málna, ám szedésének nehézsége miatt nem olcsó.

Hirdetés

A málna gyógyhatásai
A málna A-vitamin-tartalma természetes gyógyhatású anyag több szembetegségnél és látászavaroknál. A kínai természetgyógyászatban a gyenge látás és éjszakai vakság (farkasvakság) kezelésére alkalmazzák. Az A-vitamin a látóbíbor, a rodopszin egyik alkotórésze. A málnában lévő magas koncentrációjú rutinum erősíti a szem ereit, és javítja a szem tápanyagellátását.
A málna rendkívül gazdag C-vitaminban. Ez az immunvitamin hatását a rutinummal szorosan együtt fejti ki, csillapítja a vérzéseket az egész szervezetben, így gátolja például az orrvérzést és a fogínyvérzést. Az ázsiai orvoslásban a málnát a túlságosan erős menstruációs vérzések ellen is használják. A málna fokozza a víz kiürítését a szervezetből, és segít a székrekedésnél.
A málna sok biotint tartalmaz. Ez a B-vitaminok csoportjába tartozó „szépségvitamin” a benne lévő kén révén biztosítja a haj csillogását és sűrűségét, és egyben a bőr puhaságát is.
Igaz, az emberi szervezet is képes biotint előállítani, de csak akkor, ha egészséges bélflórával rendelkezik. Hiányos táplálkozás esetén a bélnyálkahártya kiszárad, és ilyenkor nem vagy csak kevés biotin képződik.
A málnakúra megszépíti a hajat és a bőrt. Ebből a célból néhány napig fogyasszunk málnát tartalmazó táplálékot.

Hirdetés
A legjobb frissen!
A málna puha, bőlevű gyümölcs, valósággal szétomlik a szájban, minden egyes szeme külön élvezetet okoz. Íze annyira jó nyersen, hogy szinte kár lekvárnak befőzni. Igaz viszont, hogy a lekvár télen is hozza ezt a nagyszerű aromát, és visszaemlékezhetünk azokra a nyári napokra, amikor a kertben a málnát szedtük, vagy kiránduláson az erdei málnát gyűjtötte a család.
A málnát nem lehet sokáig tárolni, hamar megromlik és megpenészedik. Könnyen összehúzódik, és még a kosárkában is megnyomódhat. A vásárolt málnát otthon gondosan ki kell válogatni, a szennyeződést óvatosan mossuk le róla, inkább csak öblítsük le a csap alatt. Nyomban készítsük el, ha megmostuk.
A málna, akár az erdei szamóca vagy a földi szeder, szedéskor a legjobb ízű. Ha málnaszörpnek vagy málnafagylaltnak szeretnénk elkészíteni, nem kell felfőzni, elég a gyümölcsöt hidegen szitán átnyomni. Mint más bogyós gyümölcsöt is, még ízletesebbé tehetjük tejszínhab, joghurt vagy túró hozzáadásával. Finom a tejberizsben is.

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés