Hirdetés


Elhunyt Czakó György háromszoros magyar bajnok műkorcsolyázó – jelentette be a közösségi oldalán az egykori sportoló lánya, Horváthné Czakó Krisztina. Czakó György az 1950-es években meghatározó alakja volt a hazai műkorcsolyának. Korábban a gyermekorvos ajánlására kezdett el sportolni hatéves korában.

Hirdetés

1943-tól 1949-ig a Budapesti Korcsolyázó Egylet, 1949 és 1956 között a Csepeli Vasas versenyzője volt. Pályafutása során többször vett részt felnőtt Európa- és világbajnokságokon, szerepelt az 1952-es olimpián, és ezüstérmet nyert a varsói főiskolai világbajnokságon.
Róla nevezték el a Czakó ugrást. 1954-ben Jurek Eszterrel végzett a páros bajnokság harmadik helyén.

Hirdetés

Amatőr pályafutását jégrevü követte, melyhez 1958-ban csatlakozott. A Magyar Jégrevü szólistájaként számos műsorban és a Napfény a jégen című filmben is szerepelt.
A jégrevü megszűnése után gépészmérnökként dolgozott egy tervező irodában, ami mellett edzősködött is. Dolgozott a Dunaújvárosi Kohász, a BSE, a Zuglói SE sportolóival, majd a Budapesti Korcsolyázó Egylet elnöke. volt.
Tanítványa volt saját lánya is, Czakó Krisztina, aki az 1990-es években hétszeres magyar bajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes lett.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés