Hirdetés
Rengeteg szupermarketben a polcokon találod meg a tojást, és nem pedig a hűtőpultban. Azonban amint hazaérünk, a tojást sokan egyből a hűtőbe rakjuk. Erre valóban szükség van?
Tojas
Ha a hűtőt kinyitva tojásokat látsz, akkor tudhatod, hogy Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában vagy Japánban vagy. A világ más tájain ugyanis nem szokás hűtőbe tenni a tojás. Egyszerűen kint áll a konyhapulton a tojástartó. De vajon kinek van igaza?
Miért hűtjük egyáltalán?
Az 1900-as évek előtt a tojásokat nem hűtötték, hiszen nem is igen volt hol – egyszerűen a hűvös kamrában, vagy a pincében tárolták, esetleg szobahőmérsékleten tartották.
Azonban 20. század elején egy tojásszállítmány tömeges fertőzést okozott Angliában. Ekkor elkezdték mosni a tojások héját, ez azonban nemcsak a baktériumokat, hanem a tojás természetes védőrétegét is eltávolította, így a baktériumok könnyebben keresztüljutottak a tojáshéjon. A megoldásnak a tojások hűtése látszott, hiszen a hideg lelassítja a kórokozók szaporodását, illetve terjeszkedését.
Valóban szükség van a hűtőre?
A szakembereket megosztotta ez a kérdés. Egy élelmiszer-biztonsági kutatás szerint, ha a tojásokat a laborban szalmonellával fertőzik meg, a kórokozók szaporodása lassabb a hűtőben tárolt tojásoknál.
Egy másik, brit kutatócsoport viszont két hétig vizsgálta a szobahőmérsékleten, illetve 6 Celsius-fokon tárolt tojások esetleges E.coli, Saphylococcus auerus, szalmonella, lisztéria, monocytogenes és Campylobacter fertőzöttségét, és két hét után sem találtak különbséget a kétféle tojásban élő kórokozók számát illetően.
A LEGFONTOSABB AZ ÁLLANDÓ HŐMÉRSÉKLET
A kutatók következtetése szerint élelmiszer-biztonsági szempontból a tojás esetében fontosabb az állandó hőmérséklet, mint a hűtés. A hőmérséklet-változás a lehető legrosszabb, ami a tojással történhet. Nem jó ötlet a forró kocsiban hazavinni, majd azonnal a hűtőbe rakni.
Az sem hasznos, ha a hűtő ajtajában tárolod, mert így minden nyitásnál felmelegszik egy kicsit, majd újra lehűl. Ilyenkor a hőmérséklet-különbségből eredő pára kicsapódik rajta, és a baktériumoknak máris könnyebb az útja a tojáshéjon át.
Mit kell tennünk a tojással?
Először is próbáld állandó, nagyjából 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tartani. Az áruházak többségében 20 fok alatti a hőmérséklet, ezért nem tartják a tojást a hűtőben.
Ha van a lakásban légkondi, vagy van egy hűvös kamrád, pincéd, akkor semmi szükség a hűtésre. Ha viszont meleg van, akkor inkább tartsd a hűtőben a felhasználásig.
Ha hűtőben tárolod a tojásokat…
Akkor ne az ajtóban kialakított rekeszbe rakd őket, hanem a saját tartójukban a hűtő egyik polcára. Nem kell őket előre megmosni, elég, ha ezt felhasználás előtt teszed meg.
A tojást mindig alaposan süsd vagy főzd meg, ügyelj, hogy a héjdarabok feltöréskor ne kerüljenek a tojásfehérjébe és –sárgájába, ha pedig kicsit is gyanús, inkább dobd el.
Forrás: tudnodkell.info

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés