Hirdetés

A kutyákkal kapcsolatban számos tévhit terjed, biztosan ismerősek lesznek azok is, amelyekről most lerántjuk a leplet. Ha nem tudod, hogy hihetsz-e azoknak a kutyás hiedelmeknek, amelyeket ismerőseidtől hallasz, most segítünk eloszlatni néhány hihetőnek tűnő tévhitet!

Hirdetés

Egy kutya év 7 emberi évnek felel meg

A közhiedelemmel ellentétben nincs pontos egyenlet, amellyel pontosan meghatározhatjuk, hogy a kutya kora milyen emberi életkornak felel meg, ez ugyanis kutyánként és fajonként is különbözik. Egy általános megközelítő szabály azonban létezik: a kutya első éve az ember első 16 évének felel meg, a 2 éves kor 24 emberi évvel egyenértékű, egy 3 éves kutya pedig egy 30 éves embernek felel meg. Ezután minden évben 5 emberi évet adunk ehhez a számhoz.

A kutyák színvakok

Ez nem teljesen igaz. A kutyák látják a színeket, de nem tudják például megmondani a sárga, zöld vagy piros közti különbséget, de a kék és szürke közti különbséget érzékelik. Sőt, a szürke, kék és lila árnyalatok közti különbségeket sokkal jobban látják, mint az emberek.

Csak a hím kutyák emelik fel a lábukat vizelés közben

Ez is egy gyakran emlegetett tévhit. A nőstény kutyák, különösen a domináns nőstények is felemelhetik lábukat és megjelölhetik területüket, ez ugyanúgy jellemző az ivartalanított kutyákra is.

A kutya akkor eszik füvet, ha rossz az emésztése

A kutyák vadon élő társai, a farkasok és rókák is esznek füvet és különböző bogyókat, terméseket. A tudósok szerint a fű része a normál étrendjüknek és kis mennyiségben normális a fogyasztása is.

A kutyák szívesebben vannak kint egész nap szabadon, mint bezárva

Nem feltétlenül igaz, a kutyák ugyanis akkor szeretnek a szabadban lenni, ha van társaságuk, ha a gazdi is velük van, egyébként a belső teret kedvelik. De mi legyen, ha a gazdi elmegy otthonról? Kiderült, hogy sok kutya jobban viselkedik, ha bezárva marad, mint ha ki lenne engedve az udvarra. Miért van így? Otthon a kutyák jobban érzik a gazdik szagát, közelebb érzik őket, ezért nyugodtabbak, egyes kutyák azonban vitathatatlanul jobban érzik magukat kinn, különösen igaz ez a házőrzőkre, hisz bentről képtelenek megvédeni területüket.

Forrás: allatisztorik.hu

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés