Hirdetés


Nagyon szomorú látványt nyújt, ha a csodaszép rózsáinkat ellepik a tetvek, akik nem csupán fizikailag károsítják a növényt, de fertőzéseket is magukkal hordoznak, amelyek az egész rózsát tönkretehetik.

Hirdetés

A rózsa tetvei lehetnek barnák, zöldek, fehérek, vörösek és feketék. Amikor tetves egy rózsa, a bimbói elszáradnak, a levelei összezsugorodnak és meg is barnulnak.
Ha még nem tetves a rózsád, így előzd meg a bajt

Ha nem látod jelét tetvesedésnek, de nem is akarod, hogy gondod legyen vele, akkor a következő növényeket hívhatod segítségül.
Ültess a rózsák mellé körömvirágot, levendulát, sarkanytút, bársonyvirágot, amelyek tetűriasztóként hatásosan működnek. A másik jó módszer, ha fokhagymagerezdeket duggatsz a rózsatő mellé. Ha lebomlik a fokhagyma, a rózsa a gyökerein felszívja a lebomlott anyagokat és maga is árasztja majd a fokhagyma aromát, amit a tetvek nem szeretnek és elkerülik.

Hirdetés

Honnan bizonyosodhatsz meg a tetvek jelenlétéről?
Először is nézd meg a levelek hátulját, a fiatalabb hajtásokat és a bimbókat. Ezeket a részeket kedvelik a legjobban és ide gyűlnek össze.
Ugyanakkor azt is tapasztalhatod, hogy hangyák, katicák és fátyolkák jelennek meg a rózsa körül. A hangyák a tetvek ürülékét, a mézharmatot fogyasztják, a többiek pedig magukat a tetveket vadásszák.
Beszerezhetsz ragacsos színcsapdát kertészeti áruházakból, ami odavonzza a tetveket és egyértelmű jel lesz számodra, hogy meg kell kezdeni a kezelést.
Hirdetés

Ezekkel a módszerekkel kezeld a fertőzött rózsát
Kézzel
Először is távolítsd el a tetveket a puszta kezeddel vagy egy kisebb kefével. Az ellepett növényi részeket érdemes ollóval eltávolítani.

Lemosás
A tetvek nem szeretik a vizet, így ajánlott rendszeresen lelocsolni vízzel a növény teljes egészét. Ezt megteheted tiszta csapvízzel, de a legjobb a gyűjtött esővíz.

Fokhagyma főzet
Tégy 20 gerezd fokhagymát 1 liter vízbe és forrald 15 percen keresztül. Zárd el, majd hagyd állni 24 óráig. A főzetet hígítsd 1:10 arányban vízzel és ezzel permetezd le a rózsákat napi 3 alkalommal.

Hirdetés

Csalánlé
Készíts áztatott csalánlevet – 1kg csalánt áztass 10 liter vízben egy éjszakán keresztül. Szűrd le a levet és közvetlenül alkalmazd a fertőzött növényi részeken. A csalán a tetvek ellen és immunerősítőként, megelőzésre is szolgál.

Kamilla
500 g kamillát áztass be pár napra 3 liter vízbe. Szűrd le a levet, majd 1:10 arányban vízzel hígítva permetezd le vele a rózsákat.

Káliszappan
Adj 10 liter vízhez 1dl káliszappant és ezzel permetezd le a fertőzött rózsákat. Ha nagyobb a fertőzés mértéke, koncentráltabb, akár 2-3%-os oldatot is készíthetsz.

Forrás: tudasfaja.com
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés