Hirdetés


Az előrejelzések azt mutatják, hogy rövid időn belül, az elkövetkezendő pár évben az elektromos autók oly mértékben el fognak terjedni, hogy ez komoly szemléletváltást eredményez az olajiparban is, és teljesen átalakítja a különböző energiahordozók szerepét a gazdaságban – számolt be róla a HVG. Ez azért is érdekes, mert folyamatosan azzal ijesztgetik az autósokat, hogy a készletek fogyásával, az üzemanyagárak hamarosan az egekbe szökhetnek.
Az egyik internetes hírportál számításai szerint Magyarországon a fent jósolt csökkentés azt jelentené, hogy összeadva a 27 százalékos áfával és a készletezési díjjal, illetve a nagy- és kiskereskedők nyereségével ezeket a jósolt olajárakat a benzin literenkénti ára 200-250 forint körül mozog majd. Reméljük, hogy minél hamarabb valóra válik a jóslat!
Az elektromos autók terjedése a következő években már olyan mértékű lesz, hogy az a mobilitás terén zajló egyéb változásokkal együtt érzékelhetően negatívan befolyásolja majd az olaj globális keresletét !Az alapeseti prognózis szerint 2035-re világszerte mintegy 75 millió teljesen elektromos és 25 millió hibrid autó járja majd az utakat, azonban egy radikálisabb forgatókönyv szerint – elsősorban az akkumulátor-költségek csökkenésének és a kormányzati támogatásoknak a függvényében – valóságos e-mobilitási forradalom indulhat el, amelynek eredményeképpen a teljesen vagy részben elektromos hajtású autók száma elérheti az 500 milliót. Ez pedig már alapvetően átalakíthatja a globális energiafogyasztási szokásokat is.

Hirdetés

Kivégezhetik az olajpiacot az elektromos autók
A világgazdaság egyre nagyobb mértékben támaszkodik a villamos energiára: a következő két évtizedben a globális energiafogyasztás bővülésének kétharmada áramtermelő kapacitásokból lesz kielégítve. A villamos energia elsődleges energiafogyasztásban betöltött részaránya fokozatosan emelkedett már az elmúlt évtizedekben is, és ez a trend várhatóan a következő évtizedekben is folytatódik majd. Az arányszám az 1960-as évek közepi alig több mint 25 százalékról 42 százalékig emelkedett 2015-re, a 2035-ös évre pedig már mintegy 47 százalékban villamos energia termelésére lesznek használva a világ energiakészletei.

Forrás: portfolio.hu
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés