Hirdetés


Végtelenül egyszerű elkészíteni. Figyelj, mert most virágzik, most kell szedni.

Hirdetés

A hársfa virágzatának illata semmihez sem fogható. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a hársfa virágzata nagyon értékes nyákanyagokat tartalmaz, amelynek egészségünkre több pozitív hatása van. Ezért a virágzatot szárított formában megtalálhatjuk a gyógynövényeket forgalmazó üzletek polcain is, amelyből aztán a téli megfázós napokra remek tea készíthető.
De nem csak tea készülhet belőle, hanem szörp is!
Hozzávalók:

Hirdetés

 • 30 dkg friss hársfavirágzat (kb 1 papírtáskányi)
 • 1 kg kristálycukor
 • 3 citrom leve, vagy 3 mokkáskanál citromsav
 • 1.5 liter csapvíz
 • Ha leszedtük a kellő mennyiségű virágot, rázogassuk ki belőle az apró bogarakat, csipkedjük le a felleveleket a virágzatról, majd tegyük félre.
  Forraljunk fel másfél liter vizet, majd amikor már zubogva forr, facsarjuk bele a citromot, vagy adjuk hozzá a citromsavat. Zárjuk el a tüzet alatta, majd szórjuk bele a hársfavirágokat, nyomkodjuk bele a forró vízbe, majd fedjük le egy fedővel, és hagyjuk így ázni egy napig.

  Hirdetés

  Másnap szűrjük le, a virágzatot pedig konyharuhába téve, majd annak sarkaid összefogva alaposan facsarjuk ki a virágzatot, mert a fontos nyákanyagok egy igen nagy része csak így nyerhető ki belőle. Eddigre amúgy már igen intenzív az illata a szörp alapunknak, és színe is borstyános. Ha kicsavartuk a virágokat, akkor azok maradékát dobjuk ki, majd a szörp alapba tegyük bele a cukrot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, hagyjuk forrni pár percig, majd töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le őket, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni. Ezt követően mehet a kamra polcára, ahol akár évekig is eláll. Felbontás után azonban tartsuk hűtőben.

  Hirdetés
  Így szedd a virágot:

 • Ne szedd forgalmas út mentén, mert a virágzat szennyezett lehet.
 • Igyekezzünk csak a virágzatot leszedni a fellevelekkel együtt (az a kis hosszúkás, keskeny zöld levélke, amely a kis csoportokban álló virágok mellett található). Ha teának gyűjtjük, akkor ezeket rajta is hagyhatjuk a későbbiekben is, de hársfavirágszörphöz ezeket le kell csipkedni.
 • Hirdetés
  Categories: Egészség

  Hirdetés