Hirdetés


Áll a bál, forrnak az indulatok.
Egy igen nagy társadalmi réteg fordulhat Orbán Viktor ellen aki aprópénzzel akarja kiszúrni a szemüket…?
A pedagógusok sztrájkbizottsága közleményt adott ki pénteken, melyben visszautasítják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalás közben, rendeletben hirdette ki „bérfagyasztó ajánlatát”.

Hirdetés

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága, hogy miközben a tárgyalások még nem zárultak le az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az újabb fordulót december 15-re tűzték ki a felek), a Magyar Közlönyben már megjelent a rendeletmódosítás, amely szerint januártól 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékot kapnak a pedagógusok.
Ezzel a korábban kapott, szintén 10 százalékos juttatással együtt 20 százalék lesz a bérpótlék.
A két szakszervezet etikátlan magatartásnak nevezi ezt, hozzátéve, hogy „meccs közben nem hirdetünk végeredményt.”
A közleményben azt írták: a két szakszervezet évek óta harcolt a tisztességes bérekért, így nem bérpótlékot akarnak.

Hirdetés
Ezt a kormány azonban nem értette meg szerintük, sőt írták, önmagának is ellentmondva újabb bérpótlékot vezetett be tavaly.
„A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszerének bevezetésekor éppen az volt a kormányzati szándék, hogy a béremelésekben érvényesüljön egyfajta automatizmust magában foglaló bértábla.
Ne pótlékokkal, hanem alapbérnöveléssel emeljék az illetményeket, amelyek valamennyi járandóságba, így pl. a jubileumi jutalomba is beszámítanak.”

Hirdetés
A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a kormány a 2014-es 101 500 forintos minimálbérrel mint vetítési alappal fagyasztotta be az illetményeket, a mostani újabb „bérfagyasztó”, bérpótlékról szóló rendelkezés pedig további feszültséget okoz szerintük:
januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14 éve pályán lévő tanítónő, óvónő.
Gyakorlatilag egyre nő a feszültség és az ellenállás Orbánnal szemben – véli számos szakember.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés