Hirdetés


Végre elkészült a részletes szakvélemény. A szülők eddig is úgy érezték, hogy fiuk halálának nem kellett volna bekövetkeznie. Véleményük az, hogy mulasztás miatt történt a szörnyű tragédia. Fordulat történt a múlt év elején elhunyt fiatal színész: Babicsek Bernát ügyében. Végre elkészült a részletes szakvélemény, és az a szülők véleményét támasztja alá.

Hirdetés

Valóban mulasztás történhetett, és esélyesen meg lehetett volna menteni a színész életét. 2021 december 31-én hunyt el füstmérgezés következtében Bernát, szülei pedig nyilván átnézhették a nyomozás dokumentumait. Véleményük szerint az abban foglaltak alapján arra a következtetésre lehetett jutni, hogy fiúk életét tényleg meg lehetett volna menteni, ha a füstjelző miatt kiérkező járőr az előírásoknak megfelelően végzi feladatát. Utólagosan átvizsgálva az iratokat, abból kiderült, hogy amikor a járőr kiérkezett, akkor Bernát még biztos élt, hisz horkolt. A járőr látta a füstöt, de valahogy úgy gondolta, hogy az nem a kéményből jön, hanem a szellőzőből. (Egyébként ha a szellőzőből árad ki, talán akkor is meg kellett volna tapasztalni, hogy a szellőzőbe került füst ugyan honnan árad) A járőr csak néhány percet tartózkodott a helyszínen, aztán jelentette a diszpécsernek, hogy szerinte mi a helyzet, és elhagyta a helyszínt.

Hirdetés

Az anya véleménye szerint, ha a járőr nem megy el – lényegében dolgavégezetlenül – és felzörgeti Babicsek Bernátot, akkor a fiatalember még ma is élne. Ezen okok miatt aztán úgy döntöttek, hogy ügyvédi segítséget kérnek az ügyben. Bár a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság először visszadobta a feljelentés, ám dr. Borbély Zoltán panaszára már újraindították a nyomozást. Második körben a hatóság már lényegesen körültekintőbben járt el, alapos munkát végeztek. Kihallgatták ismét a tanúkat, a helyszínen tájékozódtak, nemcsak nappal, hanem sötétben is, hisz a történet éjszakai. Ezzel aztán rekonstruálták is a tragédiát, ezen idő alatt Babicsek Bernát szülei is a helyszínen volt. A vizsgálatok alapján elkészült az új szakvélemény, mely tételesen kimondja, hogy több mulasztás is történt a ház, és egyben Babicsek Bernát biztonságát felügyelő cég részéről azután, hogy a füstjelző bejelzett.

Hirdetés

Fontos, hogy a kiérkező járőr nem nézett szét a ház körül, ilyenkor előírás, hogy az épületet körbe kell járni, és az is gond, hogy rövid ideig tartózkodott az épületben, valójában nem is észlelhette, hogy mi a kiváltó ok. Pedig ez lenne a lényeg. Babicsek Bernát szülei most arra várnak, hogy végre megnevezzék, konkrétan ki hibáztatható a történtekért, hisz fiúk – saját részről – amit lehetett megtett. Füstjelzője volt, biztonsági céget alkalmazott baj esetére – ennél több nem várható el. Jelenleg azt várják, hogy megneveződjék az az ember, aki a szabályok megszegésével gyanusítható, egyáltalán ezért terhel-e valakit felelősség… Ha lesz ilyen ember – törvényesen, akkor már meg lehet indítani ellene a büntetőeljárást. Mindenesetre a biztonsági cég és a diszpécser velük együtt eddig kifejezetten azt hangoztatták, hogy az előírások szerint jártak el.

Hirdetés

A hivatalos szakvélemény szerint viszont úgy néz ki, hogy ez az állítás nem valós, valakinek hibáznia kellett. Vagy valakiknek.

Forrás: Blikk, Fotó: Zsolnai Péter

Forrás
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés