Hirdetés


Az elkövetkezendő időben négy és félszeres drágulás is sújthatja a vérhígító készítményeket, amely rengeteg ember ellátásból való kiszorulását okozhatja a szakemberek szerint.
A Napi.hu megtudta, hogy akár 200-450 százalékkal emelkedhetnek a betegek kiadásai.

Hirdetés

A vérhígítót használó betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összegért juthatnak hozzá a készítményekhez, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszíroz.
A drasztikus drágulás október 1-től lép életbe, így attól kezdve a megelőzésre használt vérhígító 4500 forint körüli, míg a terápiás készítmények 15 600 forintos áron lesznek elérhetőek a patikák polcain.
A drágulás hátterében a sertéspestis elterjedése áll, hiszen a heparin készítmények alapanyagát a speciálisan tartott sertések feldolgozása során nyerik ki.

Hirdetés

A sertéspestis-járvány miatt most ez az alapanyag korlátozottan áll a gyártók rendelkezésére.
Nemrégiben a piacon lévő három termékből kettő kivonásra került, melyek közül az egyik visszatért magasabb áron.
Bonyolítja a helyzetet, hogy új hatósági eljárást akarnak bevezetni ezen készítmények kapcsán.
A NEAK át kívánja alakítani a támogatási rendszert, így minden heparintartalmú készítmény azonos támogatásban részesül majd.
Egy szakértő elmondta, mivel a vérhígítót a testtömeg alapján kell adagolni, a nagyobb testsúllyal rendelkező betegeknek lényegesen többet kell fizetniük a gyógyszerért.

Forrás: tudasfaja.com
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés