Hirdetés


Egy szeretett társ elvesztése nagyon nehéz, még akkor is, ha egy négylábú jó barátról van szó. Kate Chacksfield abba a szerencsétlen helyzetbe került, hogy búcsút kellett intenie imádott ebének, Ruby-nak, miközben tudta, megelőzhette volna halálát. A történetét most szeretné megosztani más gazdikkal is, abban a reményben, hogy az eset nem ismétlődik meg többé.

Hirdetés

Bárki, akinek kutyája van, tudja jól, hogy ezek a hű teremtmények mennyire kísértésbe tudnak esni az édes falatok miatt. Az köztudott, hogy a csoki méreg a kutyáknak, de mi a helyzet a pékárukkal és a süteményekkel?
Nos, az, hogy ezek is halálosak lehetnek rájuk nézve.
Ruby nemrég hunyt el amiatt, hogy xilites süteményt evett. Persze a kutyus nem tudta megítélni, hogy az édesség káros lehet-e ránézve vagy sem, ahogy a család sem.
Mivel Ruby már többször is evett browniet, Kate-nek meg sem fordult a fejében, hogy miért ne adhatna kutyájának továbbra is. Az egyetlen dolog, ami különbség volt az addigi browniekkal szemben az az, hogy a halálos falat xilittel készült, cukor helyett.

Hirdetés

Ruby két egész browniet is elfogyasztott és a benne lévő xilit mennyiségétől 36 órán belül teljesen leesett a lábáról.
Habár a xilit az emberekre nem káros, a kutyák számára méreg, mivel nem képesek azt lebontani. Ennek következtében hypoglikémiás kómába esnek, amelynek halálos következményei lehetnek.
Ha Kate tisztában lett volna vele, hogy a xilit ilyen hatással van a kutyákra és korábban az orvoshoz siet Ruby-val, talán még megmenthették volna az ebet.
A figyelmeztető tünetek általában az anyag fogyasztása után egy órán belül jelentkeznek, majd folyamatosan rosszabbodnak. A következőkről lehet szó: hányás, remegés, letargia, rosszabb esetben görcsök és eszméletvesztés. Ruby 8 napon keresztül szenvedett.
“Fogalmam sem volt, hogy egy természetes édesítő ilyen hatással lehet egy kutyára. Azt hittük, hogy valamit megevett a parkban, amit nem láttunk és attól lett beteg. Eszembe sem jutott, hogy a brownie lehet a bűnös.” – mondta Kate.

Hirdetés

“Elég csupán 1/4 teáskanálnyi xilit, hogy a kutya lebetegedjen tőle.”
Bármilyen édesített termékben (rágó, kekszek, csokik, cukorkák, krémek, stb.) benne lehet, így mindig fontos körbenézni, hogy mit hagyunk elől, amihez a kutyánk bármilyen módon hozzáférhet. Olvass mindig címkét!
Ha a legkisebb gyanúd is van azzal kapcsolatban, hogy a kutyád xilites terméket evett, azonnal szaladj vele az állatorvoshoz, hogy egyből megkezdhessék a kezelését.
Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com
Hirdetés
Categories: Megható

Hirdetés