Hirdetés

Nem idegen senki számára az, mikor ismeretlen helyen egyszerűen nem jön álom a szemünkre, és ha sikerül is elaludni, akkor nyugtalanul, éberen alszunk. A jelenség 2-3 éjjel után általában megszűnik magától, de nem a kényelmetlen ágy a magyarázat!

Hirdetés

almatlansag
A XXI. század egyre professzionálisabb eszközei segítségével megállapították, mi zajlik le egy ember agyában akkor, amikor idegen helyen nyugtalanul alszik. Az MRI eredmény azt mutatja, ilyenkor bal agyféltekénk nem kapcsol ki teljesen, ezáltal nem érhetjük el a mély alvás fázisát, és olyan zajokra is felriadunk, amikre egyébként nem.
A szakértők szerint ennek evolúciós magyarázata lehet, hiszen túlélési esélyeink csak úgy nőnek, hogy ha kiderül egy új, idegen helyről, hogy nem biztonságos, azonnal el tudunk onnan menekülni. Ehhez pedig szükség van az éberebb állapotra.
Alvás közben repülni és navigálni
Az úgynevezett egy-féltekés alvás állítólag az állatvilágban is megfigyelhető: a vándormadarak ennek segítségével képesek hosszú útjuk alatt egyszerre repülni és aludni, sőt még navigálni is mindeközben.
Forrás: lemon.hu

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés