Hirdetés


A fővárosi Farkasréti temetőben búcsúztatták el az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász Csollány Szilvesztert. Az 51 évesen elhunyt kiváló sportember urnája előtt a családon kívül sporttársak, sportvezetők, a teljes hazai sporttársadalom és emlékezők rótták le kegyeletüket.

Hirdetés

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédében kiemelte: „Keressük a szavakat, nehéz szembenézni azzal, hogy egy ilyen sportembert veszítettünk el. Csollány Szilveszter nem csupán a tornászoknak jelentett motivációt, hanem az egész magyar sporttársadalomnak is” – hangsúlyozta az államtitkár asszony.
Dr. Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként búcsúztatta a bajnokot. A sportvezető a Sydney-ben bemutatott győztes gyűrűgyakorlatát idézte fel. „Csollány Szilveszter vagy ahogy sporttársai hívták ’Szilas’, hitet adott minden magyarnak. Hosszú, eredményes pályafutása során többször bizonyította nagyságát. Munkásságára, eredményeire mindannyian büszkék lehetünk” – mondta dr. Deutsch Tamás.

Hirdetés

Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnökeként Csollány Szilveszter pályafutásából villantott fel emlékképeket, az első utánpótlás világversenyen megszerzett érmétől az olimpiai bajnoki címén át az utolsó vb-aranyig. „Többször bizonyította, hogy hiába került nehéz helyzetbe, újra fel tudott állni. Mindig képes volt újrakezdeni. Ebben rejlett Csollány erőssége” – emlékezett vissza a Nemzet Sportolója, aki tornászként két olimpiai bajnoki címig jutott.
A család nevében Mórádi Zsolt, a többszörös világbajnok kick-boksz versenyző mondott beszédet, melyben kitért arra, hogy milyen erőt adott neki gyermekként Csollány Szilveszter olimpiai aranya. „A legbüszkébb azonban nem az eredményeire és a sikereire volt, hanem a családjára. A lányaira” – tette hozzá a család barátja.
A szertáson Papp Attila színművész Nagy László: Ki viszi át a szerelmet című versét adta elő, és az olimpiai himnusz előtt Domoszlai Sándor előadóművész és egykori élsportoló Seres Rezső, Fizetek főúr című szerzeményével búcsúzott Csollány Szilvesztertől.

Hirdetés
Csollány Judit, Csollány Szilveszter özvegye a Magyar Torna Szövetség sajtócsapatának elmondta:
Szavakban leírhatatlan a fájdalmunk. Elment a világ legjobb férje, életem szerelme, a világ legjobb édesapja. Mindenki a nagyszerű sportolót, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászt ismeri, aki 49 évesen egyedül felkészült, és lefutotta a maratont. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy mindene volt a családja, a gyerekei, bármit megtett értük, kislányunk allergiája miatt még főzőtanfolyamra is járt. Sokszor mondta: ha a család boldog, nincsen gondod! Imádta a természetet, itthon kertészkedett, sokat kirándultunk, utaztunk, szerette a művészeteket, még zongorázni is megtanult autodidakta módon, sőt komponált is. Egy fantasztikus sportkarrier után varázslatos, kiteljesedett családapa lett. Semmi baj, megyünk tovább – ez volt a szava járása, ebből próbálok most erőt meríteni. Kimondhatatlanul hiányzik…

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés