Hirdetés

Az epilepsziás betegség többféle tünetegyüttesből áll össze, így a rohamok mérete, időtartama, és lefolyási súlyossága is változik. Ilyenkor mindenképpen jó, ha a beteg biztonságos helyen van, le tud pihenni, és van mellette valaki. Magyarorászgon közel 70 ezer epilepsziás embert tartanak számon.
A betegek könnyítésében nagy szerepet játszanak a speciális eseteket felülvigyázó, úgynevezett segítő kutyák. A rohamérzékelő kutyák képesek jelezni a roham beálltát, így a gazda sokkal jobban fel tud készülni az epilepsziás vagy hipoglikémás sokkra.
Az alábbi videóban láthatjuk élesben, hogyan is viselkedik ilyenkor egy kutya, mi történik tulajdonképp a roham ideje alatt. Shannonnak, a fiatal epilepsziás nőnek, kutyája, Poppy, 15 perccel a roham kezdete előtt jelzett. Ezzel megkönnyítette a nő dolgát, hiszen kényelmesen el tudott helyezkedni egy biztonságos helyen, vagyis a saját ágyában, és még a felvétel elkészítéséhez szükséges kamerát is be tudta kapcsolni.
A kutya pedig végig ott volt vele, felügyelte, és közben a szájáról lecsorgó nyálat nyalogatta, hogy az nehogy a nő fulladását okozza. A videó rendhagyó, hiszen eddig még nem láthattunk olyant, ami élesben közvetíti a roham előrejelzését. Több mint egy millióan nézték meg eddig.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés